Как оцелява една хлебопекарна в кризата - с 3 пъти по-високи сметки за ток?

Мисия Варна

20-01-2022, 09:14

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора


Как оцелява една хлебопекарна при високите цени на тока и колко дълго ще издържи бизнесът така? Възможно ли е да се повиши още цената на хляба и закуските?

"Последната ни сметка за ток е точно 3 пъти по-висока от предходните сметки, като смятаме последните 6 месеца. Миналата година по същото време, когато този цех работеше, плащахме около 1500 лева ток със същото оборудване, без да подменяме абсолютно нищо, освен крушки. Сега последните 6 месеца сме стигнали до 5000 лева ток", заяви в "Денят започва" шеф Анатоли Колев, собственик на хлебопекарна във Варна.

По думите му се увеличават цените и на всички суровини, плюс брашното.

Анатоли Колев има и магазин - преди е плащал 150 лева за ток, последните 6 месеца сметките са достигнали близо 1000 лева за същата консумация на електронергия в магазина.

"Някои от суровините са увеличени с 30%, на солта 3 пъти се вдигна цената, олиото също поскъпна, всичко това поставя бизнеса почти в невъзможност. През последните 4-5 месеца нямаме печалба от този бизнес. Всички пари, които се акумулират от бизнеса отиват само за заплати и за сметки. В момента сме намалили екипа наполовина, заради високите сметки", допълни Анатоли Колев.

Той добави, че се предвижда още съкращаване на персонала. Според Анатоли Колев се очаква скок и на горивата, което ще увеличи и цените на доставките. Той призова за по-голяма държавна помощ.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"