Промените в годишните технически прегледи се отлагат най-малко с месец

Мисия Варна

20-01-2022, 08:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Новите промени при извършването на годишните технически прегледи на автомобилите трябваше да влязат в сила на 12 януари. Те предвиждат по-строг контрол върху данните от прегледа, касаещи екокатегорията на автомобила и вредните емисии, които той изпуска. Системата предвижда тези данни да се изпращат директно в „Автомобилна администрация“ посредством специализиран софтуер.

Репортерска проверка установи, че промените все още не са влезли в сила, а в пунктовете за годишни технически прегледи нямат никаква яснота от кога и как ще работи новата система.

„Първоначално получихме информация, че в средата на декември ще започне тестването на новия софтуер и той да бъде свързан с пунктовете за годишни технически прегледи. В наредбата беше записано, че на 12 януари новата система трябва да заработи. Това обаче не се случи. Все още не разполагаме с никаква информация за този софтуер и откога ще заработи“, разкри за „Радио Варна“ Диан Драганов, председател на Съюза на българските автомобилисти във Варна.

„Имаме информация, че времето за тестване на новия софтуер е удължено с един месец“, поясни още Драганов, но не е оптимист, че системата ще заработи от февруари.

„Всяка седмица се свързваме с фирмите, които поддържат метрологията на нашите пунктове, но и те ни казват, че нямат никаква информация“, допълни Диан Драганов.

Експертът поясни, че новата система няма да промени особено протичането на техническия преглед. Единствената промяна е свързана с автоматичното подаване на информация от пункта към „Автомобилна администрация“.

Според Пламен Никодимов, председател на комисия за годишни технически прегледи в Съюза на българските автомобилисти, с промените ще се намали ролята на човешкия фактор по време на прегледа. Това ще ограничи и възможностите за манипулации в пунктовете, смята Никодимов.

Той успокои шофьорите, че засега не се предвижда поскъпване на техническите прегледи с въвеждането на новата система.

„Всичко зависи от държавните такси. Ако увеличат държавните такси, тогава и цената на прегледа ще се повиши, както беше през лятото с новите екостикери“, коментира Никодимов.