Празничните богослужения в храм Свети Атанасий започват от днес - Антоновден!

Мисия Варна

17-01-2022, 08:50

Снимка:

varnautre

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Православната църква почита днес паметта на Светия преподобен Антоний Велики, а в храм „Св. Атанасий” във Варна ще се отслужи вечерня с петохлебие преди утрешния храмов празник.

На 18 януари (вторник) от 9.00 ч. Варненският и Великопреславски митроплит Йоан ще отслужи архиерейска св. Литургия. След св.Литургия, ще се извърши водосвет. За празника излиза първи брой за 2022 година на енорийския вестник „Православен глас”, който се разпространява безплатно.

Храм “Свети Атанасий” е старата митрополитска църква във Варна. В този си вид храмът е построен през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм
За построяването на новия храм средства се събират от всички независимо от вероизповеданието им. Само за две години на мястото на стария се издигнал голям, прекрасен и величествен за времето си Божий дом. Възобновяването на храм “Св.Атанасий” става, когато начело на варненската катедра е митрополит Йосиф, българин от Серско, многоуважаван заради строгостта и църковното му управление.

В храма служат гръцки духовници до 1914г. , когато е предаден на Варненската митрополия. От 1914 до 1920г. стои затворен и в него не се служи. През 1920г. Варненският и Преславски митрополит Симеон благославя и разрешава в църквата да служат руски свещеници и да обгрижват руската общност емигрирала във Варна след революцията през 1918 г. С решение на Светия Синод на Българската Православна Църква от 1.01.1939г. храм “Св.Атанасий” в град Варна се иззема от руската община, храмът става енорийски и започва да се обгрижва от българско духовенство. Първият български предстоятел на храм ”Свети Атанасий” е свещеник Мирон Райчев. С министерско постановление от 10.10.1961г. храм “Свети Атанасий” преминава към Народния музей отдел “Възраждане", а няколко години по-късно е обявен за паметник на културата и изкуството. В него е поместена галерия на възрожденската иконопис. С Министерска заповед от 9.07.1991г. храм”Св.Атанасий” е върнат на Варненска и Преславска Митрополия и се възобновяват богослуженията.

Храм ”Свети Атанасий” е трикорабна базилика с голяма остъклена нартика и богата вътрешна украса. Забелижителна е дърворезбата на иконостаса, владишкия трон и тавана. Като истински шедьовър на църковното изкуство се приема иконостаса със силно впечатляваща дърворезба, носещ почерка на майстори от тревненската школа.

На балкона в храм “Св.Атанасий” се намира забележителният музей на възрождеската иконопис и е подредена църковна утвар от XVIII-XIX век.