Джамия на повече от два века тъне в разруха във варненско село

Мисия Варна

16-01-2022, 12:14

Снимка:

Снимка: Радио Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е живата история на Лопушна и тя трябва да бъде съхранена, отбелязва кметът Халил Насуфов и се надява държавата и община Дългопол да помогнат

На около 90 км от Варна се намира Лопушна. Там живеят над 600 души и почти всичките са мюсюлмани. В дългополското село има новопостроена джамия, а до нея - друга, която тъне в разруха. Датира от 1802 година. Мечтата на кмета на селото е да се реставрира джамията, за да се съхрани тази забележителност, съградена от предците, разказва Александър Йорданов в репортаж за Радио Варна.

Дъбът, който е в основата ѝ, е дялан на ръка. Молитвеният дом е впечатляващо запазен за възрастта си. Кметът Халил Насуфов разказва, че старите майстори са знаели точно кога да отрежат дървото, за да построят стабилна конструкция: "Винаги зимата са ги отсичали, защото тогава дървото се подготвя за студените месеци. Листата опадват, цялата течност през корените я пуска в почвата и тогава става твърда и червеи много трудно могат да го ядат. Знаели са кога да се отсече едно дърво, къде да се съхрани, как да се съхрани. Следели са луната, времето – дъжд, вятър, студ, сняг. Тези двете колони, 200-годишни, още си личат ръцете на майстора – как ги е дялал. И още е здраво!", казва Насуфов.

220-годишната джамия е претърпяла само частичен ремонт през 90-те години на миналия век – сменени са някои изгнили дъски и греди. Иначе всичко друго е автентично. В първата стая, в която се влиза, хората си говорят и обсъждат свои проблеми и радости.

Разговорите обаче спират, когато през малка и тясна вратичка се влезе в стаята за молитва.

След дъждовете една от стените се лющи, а греда е започнала да гние. Вътре си личи, че тук не е влизано с години. Халил Насуфов казва, че това е живата история на Лопушна и тя трябва да бъде съхранена: "Не са толкова много пари, просто трябва да се направи една организация. Мисля че, ако се обърнем към населението тук и в съседните села, всеки ще даде по някой друг лев да може да се реставрира, да се направи някакъв частичен ремонт. Мисля че няма да има проблеми. Да се види къде, какво е нужно, керемида ако има за смяна, греди, дъски да се сменят. Да няма течове при дъжд".

Кметът се надява, че и държавата ще подпомогне реставрацията на старата джамия. Тогава думата ще има Община Дългопол, на чиято територия е Лопушна.