Варненски фоторепортер търси средства за изложба със снимки от Америка

Варна Лайф

15-01-2022, 17:24

Снимка:

Снимка: Facebook

Автор:

Полина Петрова

Всичко от Автора

Вълнувам се всеки ден, когато снимам, независимо дали е по улиците на Варна или на Сан Франциско, признава Пламен Гутинов

Вълнувам се всеки ден когато снимам, заяви варненският фоторепортер Пламен Гутинов в интервю за Радио Варна. При гостуването си той разказа за 20-дневния си престой в САЩ, от който се завръща с над 4000 снимки. Фотографът мечтае да организира изложба с най-въздействащите си снимки от Америка, но все още не е намерил средства, за да реализира инициативата.

"Надявам се да се намерят хора, които да помогнат, защото ако не успея да подредя експозицията през тази година, след това сигурно няма да има смисъл, тъй като снимките остаряват", отбеляза Пламен Гутинов.

Известен с късмета си, фоторепортерът отпътува за Америка с билет, спечелен от томбола на Летище Варна. Там живее неговата сестра, която му организира интересна програма по време на престоя. Гутинов се връща от САЩ със снимки на секвои, тюлени и Гранд Каньон, където е и най-паметното му преживяване, тъй като решава да се разходи през нощта, без да съобрази, че най-вероятно има диви животни. За щастие всичко се разминава без инциденти и само с тревога за сестра му, когато открива, че го няма през нощта, но той успява да реализира и няколко снимки по тъмно от интересната дестинация.

Не са малко и снимките му от улиците на Сан Франциско, защото за Гутинов най-важен е живият живот. "Ставам сутрин, пия кафе и излизам. Вървя поне 10-15 километра и снимам, това което видя по улицата. Така правя във Варна, така беше и в Сан Франциско. Не обичам студийните, подредени снимки", разказва Гутинов.

Първите му фотографски опити са по курортите. Казва, че работата с туристи много му помага и днес, защото се е научил да общува с хора от различни националности, които не винаги са в добро настроение, а трябва да ги спечелиш, за да си добър в работата си. Смята, че общуването с хората е едно от най-важните неща и за успеха на фоторепортера.

Почти целият му професионален път е свързан с вестник "Черно море". През 2014-а печели първа награда за фотожурналистика на Българската асоциация на регионалните медии.

От 2021-ва е част от екипа на агенция parallel43.bg.