Училища във Варна преминават на ротационно обучение

Мисия Варна

14-01-2022, 19:51

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Има много болни учители, а няма кой да ги замества, отбеляза началникът на Регионалното управление по образованието

Повишеният брой заболели ученици и учители, както и карантинирани паралелки във Варна е причина от вчера две училища в града да преминат на ротационен принцип на обучение – Математическата гимназия и Седмо СУ „Найден Геров”, където 50 процента от паралелките са една седмица присъствено, след което се сменят.

От 17 януари 2022 г. други две училища чакат одобрение за преминаване на същия принцип на обучение, тъй като имат над 10 процента карантинирани паралелки – това са ОУ „Стефан Караджа” и Трета Природо-математическа гимназия. Това съобщи за Радио Варна началникът на Регионалното управление по образование във Варна Ирена Радева

При голям брой карантинирани паралелки, училищните ръководства с решение на педагогическия съвет предлагат обучението да е ротационно, а разрешение за това се издава от Министерството на образованието и науката, обясни Ирена Радева.

Като цяло има ръст на заболяванията сред учениците и учителите във Варна и областта, но има и общини където се наблюдава намаляване на заболеваемостта, затова обстановката постоянно се променя, допълни Радева.

Истината е, че има и много болни учители, но не всички са болни от ковид, а и от сезонните грипове. Това е и причина да има недостиг на учители в някои училища, тъй като няма кой да ги замества. В Трета ПМГ във Варна се преминава на ротационен принцип на обучение и поради тази причина. При дистанционна форма на обучение, учителите ще могат да преподават от дома си, дори и когато са в болничен, каза още Ирена Радева.