Даниела Димова: Наложително е изграждането на мултифункционална зала за сценични изкуства във Варна

Варна Лайф

14-01-2022, 19:32

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Създаден беше Инициативен комитет за честване на 75-годишния юбилей на Варненската опера

Необходимо е да бъде изградена нова мултифункционална зала за сценични изкуства във Варна. Това подчерта директорът на Театрално-музикалния продуцентски център в морската столица Даниела Димова. Днес беше подписан договор за сътрудничество между ТМПЦ-Варна и БТА. Един от приоритетите през настоящата година в съвместната им работа ще е 75-годишният юбилей на Варненската опера.

Съставен беше Инициативен комитет за честването. Пръв сред учредителите на Инициативния комитет положи своя подпис Генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, след него Коста Базитов, Даниела Димова, Антония Йовчева – директор на Дирекция Култура и Десислава Георгиева – директор Фестивали в Община Варна, Димитър Костадинов – директор на Летище Варна, Емил Иванов, Станка Димитрова, Лора Маринова, Елена Косева - изп. директор на „Св. Св. Константин и Елена“ – Холдинг АД, Вера Стойкова – директор на Държавен куклен театър Варна, Румяна Петрова – директор на НУИ „Добри Христов“, Мариета Бобева – директор на РТВЦ Варна, Давиде ла Болита – артистичен консултант на Държавна опера Варна, Бойка Василева – артистичен директор на Държавна опера Варна, Страцимир Павлов – диригент на Държавна опера Варна, Виолета Тончева – PR на ТМПЦ Варна и др.

Кирил Вълчев посочи, че приоритет в културната политика на БТА е систематичното отразяване на културните събития в страната. Редно е културата като присъствие в медиите да бъде поне равна на спорта, изтъкна позицията си генералният директор, който припомни, че точно поради тази причина БТА създаде специализирана редакция „ЛИК“ и поднови издаването на списание „ЛИК". Посланията ни към сънародниците са, че можем да бъдем успешни, че имаме с какво да се гордеем, а специално в областта на оперното изкуство сме на едно от челните места в света. Културата е едно от красивите лица на България и мисията на БТА е да прави българската култура достояние на света, обобщи Кирил Вълчев.

Договорът с БТА поставя пред нас изискването да следваме още по-високи стандарти в изкуството, посочи Даниела Димова. Въпреки пандемията, през миналата година ТМПЦ е постигнал 95 на сто от финансовите резултати на най-добрата си досега година - 2019 г., в която Драматичният и Оперният театър са реализирали близо 300 представления, посетени от над 40 000 зрители. За да се съхрани паметта за миналото, за пръв път в 75-годишната история на Варненската опера се подготвя Летопис, над който работи историкът Станка Димитрова с екип от сътрудници. Ще бъде изработен бюст на основоположника на Варненската опера - варненеца Петър Райчев, първият световноизвестен български тенор, първият от плеядата певци, които светът аплодира като българското оперно чудо. Даниела Димова посочи още някои от акцентите в богатата юбилейна програма - документална и костюмографска изложба; изложба на дългогодишната сценографка на Варненската опера Лора Маринова - партньорски проект с ГХГ; изложба астрофотография на прочутия тенор Емил Иванов, който наред с изявите си в най-престижните театри по света, е бил и солист на Варненската опера; също изложба с рисунки на Калуди Калудов, другия прочут варненски тенор, който през последните години откри влечението си към изобразителното изкуство и др.

Заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов изрази задоволството си от подписването на Договора за партньорство между БТА и ТМПЦ Варна, като очерта обществената полза от подобно сътрудничество между агенцията и различни културни институти в страната.