Храните поскъпнали с над 20%

Парите

13-01-2022, 18:36

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Най-значително е увеличението при зеленчуците, свинското месо поевтинява заради внос от чужбина

С близо 25% са се увеличили цените на храните в световен мащаб само за изминалата година. Това показват данните от Организацията по прехраната и земеделието към ООН.

У нас увеличението е подобно. Най-много засега са поскъпнали зеленчуците. Обратна е тенденцията при свинското месо, което поевтинява заради вноса от чужди пазари.

Поскъпването на храните все повече свива потребителската кошница. "Не са само зеленчуците, почти всички стоки, вече хлябът е 1,99 лв. - 850 грама", сподели пазаруващ пред bgonair.bg.

"4,70 лв. е килограм свинско, а краставиците са 5 лв., това е абсурд", коментира друг потребител.

Поскъпването в света е най-мащабното за последните години, а от всички храни най-много са поскъпнали растителните масла и захарта. Тенденцията в страната е за ръст, най-вече при зеленчуците с около 30%. Причината е увеличението в цената на енергийните разходи.

"Резултатът е следният - 70% от оранжериите затвориха, през зимата и ранната пролет няма да има български краставици и домати на пазара. По-изгодно е да затворят, защото непосилните цени на тока и газа формират в себестойността на продукцията толкова много разходи, че те стават непродаваеми", каза земеделският производител Красимир Кунчев.

При месото тенденцията е обратна. Заради вносните продукти, българските производители са принудени да свалят цените.

"Работим изцяло на загуба, защото всичките ни разходи се увеличиха в пъти, а приходите не се увеличават", коментира управителят на свинекомплекс д-р Миленка Димитрова.

Високите цени на тока и зърното обаче ги натискат все повече.

"Едно свиневъдство е изцяло енергозависимо, ние не можем да си произведем фуража без ток, не можем да нахраним животните, да ги напоим", допълни тя.

А най-потърпевши са потребителите. Споделят, че на пазара липсва българското производство, което е много по-качествено.