Предстоят ремонти на онкоболницата и очната болница във Варна

Мисия Варна

13-01-2022, 17:29

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Общинските съветници от комисията по здравеопазване обсъдиха и Финансовите затруднения на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания

Финансовите затруднения на „Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна“ отново бяха във фокуса на днешното заседание на комисията по здравеопазване към варненския общински съвет. Бившият Тубдиспансер е натрупал 33 935 лв. задължения за електроенергия. Съветниците дадоха съгласието си за осигуряване на средствата от общинския бюджет и препратиха въпроса към комисията по финанси и бюджет. Друго решение, което взеха, е при възможност да бъдат отпуснати до 19 613 лв. от местната хазна за изготвяне на технически паспорт за сградния фонд на лечебното заведение.

Сред точките в дневния ред беше необходимостта от неотложен ремонт на сградата на „Специализираната болница по очни болести за активно лечение – Варна“. От Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, който управлява лечебното заведение, са изразили готовност да извършат ремонтните дейности. Условието им е да има „правно основание за това, а именно – след предоставяне на висшето училище управлението на сградата на болницата“. Членовете на комисията решиха да възложат на дирекциите „Общинска собственост, икономика и стопански дейности“ и „Правно-нормативно обслужване“ в Община Варна да изготвят становища относно възможността за прехвърляне управлението на сградата на Очна болница на Медицинския университет.

Близо 1,3 млн. лева са необходими за строително-ремонтни дейности на База 1 на „Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков – Варна“ в кв. „Аспарухово“. Проектът включва надстройка и пристройка, цялостна реконструкция и фасадно оформление на съществуващите две тела на сградата, както и изграждане на паркинг и паркоустрояване. На предходното заседание на комисията съветниците дадоха съгласието си за отпускането на средствата, а днес беше съобщена крайната сума за изпълнението на ремонта.