Комисията по здравеопазване промени правилата за прием в детските ясли във Варна

Мисия Варна

13-01-2022, 17:17

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Окончателното решение ще вземе общинският съвет

Комисията по здравеопазване към местния парламент одобри промени в правилата за прием на децата в общинските детски ясли във Варна. Измененията се правят, за да се уеднаквят критериите за прием в общинските детски заведения и да се улеснят родителите при кандидатстване.

С най-голяма тежест ще е адресът на детето. Варненчета, чийто постоянен или настоящ адрес е в административния район на яслата, ще получават по 100 точки при прием. Ако двата адреса (постоянният и настоящият) съвпадат, ще се дават допълнителни 10 т.

Отпада изискването заявителят (родителят или официален настойник) и детето, подлежащо на класиране, да са с постоянен или настоящ адрес в община Варна. При наличие на такъв адрес ще се предоставят 10 бонус точки.

Както и досега, допълнителни точки ще получават децата с работещи родители, от многодетни семейства, със заболявания с и над 50%. С предимство остават близнаците, сираците и полусираците, деца, чийто брат/сестра посещават детската ясла.

Промените, одобрени днес, трябва да бъдат разгледани и от Общинския съвет. Едва след приемането им от местния парламент ще бъде отворена системата за прием в детските ясли, които са общо 12 на територията на петте административни района в община Варна.