Внасяме сервитьори и бармани от Турция и Египет?

Туризъм

12-01-2022, 17:33

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В ресторантьорството се оплакват от липса на кадри, проблемът станал по-сериозен заради несигурността от пандемията

Ресторантьорският бранш обмисля възможността да започне да внася кадри от съседна Турция, Египет и азиатски страни.

"Причините са много дълбоки. Те са натрупвани в продължение на вече три десетилетия. Последните десетина години вкарвахме хора за запълване на т. нар. дупки в пазара на труда от Украйна, от рускоговорящите републики, Казахстан. Проблемът е изключително сериозен. Той се натрупва от гледна точка на демографията", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че присъединявайки се към ЕС, ние сме с много нисък икономически статус на развитие, а трудовите възнаграждения не са реципрочни спрямо такива в развитите икономически държави в Евросъюза.

"Несигурността, която предизвика Ковид пандемията допълнително утежни нещата, тъй като хората изпитват изключително голяма несигурност в нашия сектор. Нашият сектор е една игра на шах - един ход преди мат. Просто ще спрат да функционират поредица от обекти за хранене, за развлечение, в хотелиерството, ако не се вземат спешни мерки. Ние разделяме нещата на две - краткосрочни и дългосрочни мерки. Краткосрочните мерки са насочени главно към създаване сигурност на хората в сектора и към привличане на чуждестранни кадри от чужбина", коментира Димитров.

"Има недостиг на хора, а не на трудово възнаграждение. Трудовото възнаграждение в момента не е основната причина да няма хора. Има липса на хора и същевременно несигурност в сектора. Ако искаме крайно да се решат проблемите, трябва да се насочим категорично към политика по отношение на демографията и симулиране на раждаемостта", изтъкна зам.-председателят на БХРА.

Димитров съобщи, че 40-50% от обектите са на загуба, 30-40% са в контролиран фалит. Той е категоричен, че България е донор на квалифицирани кадри за Западна Европа.