Антителата, образувани след COVID-19, могат да бъдат опасни

Мисия Варна

09-01-2022, 09:02

Снимка:

pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Антителата, възникващи при хора, които са преболедували COVID-19, могат по погрешка да атакуват здрави клетки в органи и тъкани на тялото. Това заключение, според Journal of Translational Medicine (JTM), е направено от група изследователи от Heart Institute в Лос Анджелис, САЩ, съобщава РИА Новости.

Учените са открили, че няколко месеца след като човек се е възстановил от коронавирус, той има повишени нива на антитела, които може да не работят правилно. Като потвърждение, при 177 медицински работници, които са имали заболяването преди появата на ваксините, са открити персистиращи антитела в продължение на шест месеца, които могат да причинят хронично възпаление, увреждане на ставите, кожата, а също и на нервната система.

Автоантитела - антитела, които могат да взаимодействат с автоантигени, тоест с антигените на собственото си тяло. Те могат да се образуват спонтанно или в резултат на предишни инфекции. Те могат да бъдат ранни предвестници на пълна автоимунна болест.

По-рано стана известно, че дори леко протичане на COVID-19 може да доведе до увреждане на различни органи. Те включват, наред с другото, намален обем на белите дробове, повишено съпротивление на дихателните пътища, сърдечни проблеми, намалена бъбречна функция и повишен риск от венозна тромбоза в долните крайници.

В световен мащаб, според последните данни на СЗО, има около 300 милиона души, заразени с коронавирус, 5,4 милиона от тях не са могли да бъдат спасени. Най-тежко е положението в САЩ, Индия, Бразилия, Великобритания и Русия.