Със соларни панели ще намаляват сметките за ток на Пристанище Варна

Мисия Варна

08-01-2022, 18:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ще проверяват статута на заведенията в района на Морска гара, нямало да се допускат и нови, отбеляза заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов

Проблемът с финансовите загуби на Пристанище „Варна“ трябва да бъде решен и то да излезе на печалба. Това каза в обзорното предаване на Радио Варна „Позиция“ заместник-министърът на транспорта Владимир Върбанов. Високите цени на тока са проблем за порта. За това Върбанов е разпоредил да бъде направено обследване с цел върху складовете на пристанището да бъдат поставени соларни панели. По този начин сметките за ток бъдат намарени с около 25 процента, каза зам.-министърът и допълни, че се подготвя Стратегия за развитието на пристанищата, с цел увеличаване на товарооборота. Според Върбанов: "Немислимо е да говорим, че ръководството на "Варна-Запад" не би могло да е активната страна и да търси клиенти. Те трябва да предлагат гъвкави финансови схеми за привличане на товари".

Министeрството на транспорта е възложило проверка на статута на временните постройки в района на Морска гара – Варна, съобщи още заместник-министърът. Той подчерта, че повече заведения в района на Морска гара няма да се строят и тези, които в момента са там, са напълно достатъчни. Предвижда се да бъдат изградени Морски музей и конферентна зала.

Владимир Върбанов напомни, че предстои да бъде проведен нов конкурс за членове на бордовете в ДППИ и пристанищата. "Много точно ще прецизираме условията, на които трябва да отговарят кандидатите", каза Върбанов.