Изграждат паметник на Шарл Азнавур във Варна

Мисия Варна

08-01-2022, 17:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Морската столица е избрана, защото е световен град, посещаван от много чужденци

Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“-Варна организира Традиционния Благотворителен бал тази събота, на 8 януари от 19 ч. Събитието ще бъде уважено от Архиерея на Арменската апостоличекска православна църква Татев Агопян, посланика на Армения в България Арсен Схоян и посланика на Аржентина в България Алфредо Атанасов, който е с български корени, а Аржентина е известна с голямата си арменска общност около 500 хиляди души. Това съобщи в интервю за Радио Варна Кеворк Крикорян, председател на Общоарменски благотворителен съюз „Парекордзаган“(в превод "Добротворчество"). Арменската общност във Варна е около 3 500 човека, а в България около 25 хиляди, допълни Крикорян.

Оперната певица Хасмик Харутюнян, носител на световния приз „Най-добър изпълнител на класическа музика за 2018-та, ще бъде звездата на бала. Това ще бъде нейното второ участие във Варна. Събитието ще е със специалното участие на естрадната прима Йорданка Христова, а водещ ще бъде лицето от ТВ екрана Драго Драганов. Ще участва и арменски танцов ансамбъл. Събитието в галерия "Графит е с куверти на стойност 130 лв.

Събраните средства отново ще бъдат разпределени за стипендии за образование на талантливи младежи от арменската общност във Варна, както и за направата на паметник Шарл Азнавур в града. Проектът на паметника ще бъде представен за първи път официално на Благотворителния бал, каза още Кеворк Крикорян, председател на Общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган“.

Предстоят разговори с местната власт във Варна за одобряването на проекта и определяне на мястото на паметника на френския певец и композитор от арменски произход. От „Парекордзаган“ се надяват откриването му да се случи на датата на рождения ден на Азнавур 22 май.

В инициативния комитет за направата на паметника е и главният архитект на общината Виктор Бузев, разкри Кеворк Крикорян.

Варна е избрана за издигането на паметника, защото е световен град, посещаван от много чужденци, посочи Крикорян.