Съдят варненска лекарка, обвинена, че е причинила смърт на пациент поради небрежност

Крими

06-01-2022, 16:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години

Окръжна прокуратура - Варна предаде на съд 63-годишната Т.В. – лекар-кардиолог в специализирано болнично заведение, за причиняване смъртта на пациент, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – лекарска дейност - престъпление по член 123, ал. 1 от НК.

След като паднал от стълба в двора на дома си и пострадал сериозно, възрастен мъж от Варна бил приет в болнично заведение, където били констатирани травми на ляв крак и фрактура на ляво рамо. Насрочена била планова операция относно второто счупване, която минала успешно и пациентът бил настанен в болнична стая за наблюдение.

Вечерта след операцията пострадалият се оплакал от силни болки в областта на гърдите и недостиг на въздух, както и от силни коремни болки. Взети били незабавни мерки от страна на дежурните лекари, назначени били изследвания. След като резултатите от тях били готови дежурният лекар незабавно назначил консулт с кардиолог, поради съмнения за възникнал инфаркт на миокарда.

Лекарят, който извършил консулта, потвърдил съмненията и последвали действия по преместване на възрастния мъж в специализирано болнично заведение, където да започнат незабавни действия по подобряване на състоянието му.

Рано сутринта, при пристигане в специализираното болнично заведение, пострадалият бил приет от дежурния лекар в приемен кабинет – обвиняемата Т.В. Поставена му била маска за подаване на кислород и включен пулсиометър. Въпреки подаването на кислород, пострадалият продължил да се оплаква от силни болки в гърдите и недостиг на въздух.

Около 30 минути след пристигането му в болницата, в стаята където бил настанен, влязла обвиняемата, която без да извърши обстоен преглед и да назначи изследвания относно оплакванията на болния заявила, че била готова с анамнезата и че следва пациентът да бъде върнат обратно в лечебното заведение, откъдето идвал.

При връщането на пострадалия, дежурен лекар констатирал, че състоянието му било изключително тежко и не позволявало да бъде хоспитализиран отново там с оглед необходимостта от спешни и интензивни грижи. След консулт с лекар – реаниматор пострадалият мъж бил приет в отделението по реанимация в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна. Там се установило, че той се намира в кардиогенен шок и изключително тежко състояние. Въпреки предприетите реанимационни действия мъжът починал в следобедните часове на същия ден.

Съгласно назначената по делото повторна петорна съдебно-медицинска експертиза причина за смъртта на пациента била остър инфаркт на миокарда, протекъл усложнено с остра сърдечна недостатъчност – кардиогенен шок и белодробен оток.

Заключението на вещите лица по посочената експертиза било, че при възникналия миокарден инфаркт пациентът следвало да бъде приет незабавно в специализирано заведение по кардиология, което не се случило.

В медицинското направление за връщане в първото болнично заведение пък била отразена неправилна диагноза, като не бил разпознат миокардния инфаркт, въпреки многото индикации за това състояние. В разчитането на ЕКГ не били интерпретирани исхемичните промени и не била разпозната острата сърдечна недостатъчност, която била интерпретирана неправилно като хронична застойна сърдечна недостатъчност.

Предстои делото срещу 63-годишната Т.В. да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд. Ако бъде призната за виновна, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до шест години.