Еколози във Варна настояват: Общината да замени празничните фойерверки със светлинно шоу

Мисия Варна

28-12-2021, 13:38

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

След празниците ветеринари често лекували домашни животни от преживяния стрес след силния шум

Представители на неправителствена организация призоваха община Варна да ограничи използването на пиротехника и фойерверки по празниците, защото това стресира домашните и уличните животни и птици.

Еколозите са на мнение, че пиротехническите средства носят голяма вреда и за природата, заради вредните емисии, които се отделят.

Според еколога Николай Танчев хората често злоупотребяват с пиротехниката по празниците. Силният шум стресира животните, защото те имат по-чувствителен слух.

"Има вече и много примери за убити птици, а те са много важни за градското биоразнообразие. Фойерверките са своего рода оръжие", казва той пред БНТ.

Мая Димитрова е собственик на лабрадор. Жената казва, че по време на коледните и новогодишните празници шумът тормози кучето ѝ.

"Ужасно се страхува, влиза в някой ъгъл, където е най-тихо и тъмно и не излиза оттам, докато има гърмежи. Моя близка изгуби немска овчарка от гърмеж с пиратки. Просто от гърмежите се стресна, хукна нанякъде и повече не я намериха", обясни жената.

След празниците ветеринарните лекари във Варна често лекуват домашни животни от преживяния стрес след силния шум. Има и животни с травми от фойерверки и пиратки.

"Изпитват огромен стрес, бягат, крият се. Някои спират да ядат. А стресът е отключващ фактор за всички заболявания. Също така и за бездомните, защото те при гръм тръгват да бягат, блъскат ги коли", каза ветеринарният лекар д-р Стефан Стоянов.

Една от идеите за решаване на проблема е да има определени часове за празнични илюминации.

"Фойерверките трябва да се поверят само на компетентни органи, като пожарникари, Гражданска защита, военни и да се изместят извън централната част на града, защото знаем как те замърсяват", заяви екологът Николай Танчев.

От неправителствената организация предлагат по Коледа и Нова година фойерверките да се заменят със светлинно шоу, като то може да е и с дронове, каквато вече е практиката в много страни по света.