По два пъти на ден проверяват за коледни дръвчета от незаконна сеч във Варненско

Мисия Варна

14-12-2021, 10:11

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Глобите са от 50 лв. до 3 хиляди

Около 60% от коледните дръвчета, които се продават във Варна и Добрич са добити в Югозападна България. Не е изключено сред тях да има такива от незаконна сеч, затова купувачите да търсят бялата пластина закачена на дървото. 

Това посъветва в предаването „Новият ден” инж.Тодор Гичев, директор на Регионално управление по горите-Варна. Пластината е с шестцифрен код и буква. Обект на глоба е не само добиването и продажбата, но и покупката на дърво от незаконна сеч, а глобите са от 50 лв. до 3 хиляди, в зависимост от мащабите на нарушението, припомни Гичев.

Във Варненско незаконна сеч почти няма, а дръвчетата с местен произход са от разсадници, вкл. и тези в саксия, каза още директорът на Регионално управление по горите-Варна. 

Всеки ден три екипа във Варненско и три екипа проверяващи в Добричко правят проверки на местата, където се продават коледни дръвчета. А от тази седмица проверките са и два пъти дневно.

Дръвчетата от разсадници са отгледани с повече светлина, затова са по-кичести и игличките им са по-правилно разпределени. А планинските в повечето случаи са от насаждения по склопа и често са рехави, а понякога короната е едностранна. Най-популярните видове ела – обикновена, гръцка и испанска; смърч, чиито иглички в топло помещение бързо окапват, както и черен и бял бор. Най-устойчиви за разсаждане са обикновената и гръцката ела.