Апелативният съд във Варна потвърди наказанията на съпрузи наркодилъри

Крими

13-12-2021, 16:47

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Решението може да се обжалва и протестира пред ВКС

Апелативен съд – Варна потвърди произнесените от Варненския окръжен съд условни присъди спрямо съпрузи, предадени на съд за държане с цел разпространение на наркотични вещества и на цигари без бандерол.

Филип Ф. и Пенка Ф. са били признати за виновни, че в съучастие на 10 март 2020 г. държали с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 6,56 гр марихуана, 5,78 гр амфетамин и 3.04 гр метамфетамин. Общата им стойност надхвърля 288 лева. Вината им е призната и по второ обвинение – че като съизвършители държали акцизни стоки без бандерол – различни видове цигари на стойност над 987 лв. Наказанието на Филип Ф. е в размер на 2 години лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 4 години и глоба – 5 000 лв. Наложеното на Пенка Ф. „лишаване от свобода“ е отложено с 3 години.

Обжалвайки присъдата на първата инстанция, подсъдимият поиска намаляване на наказанията, а съпругата му помоли да бъде оправдана. Апелативната прокуратура пледира за потвърждаването на присъдата.

По делото е установено, че подсъдимият мъж се снабдявал с наркотични вещества, които след разпределяне на дози били продавани от семейния дом. С дейността се занимавал основно съпругът, докато жената го правела в негово отсъствие, но със съгласието му. Клиентите се обаждали предварително по телефона, след което идвали в къщата и купували пакетче с марихуана или амфетамини.  Чрез оперативна информация и използване на специални разузнавателни средства, дейността станала известна на МВР. На 10. март 2020г. била проведена специализирана полицейска операция. Иззети били множество празни полиетиленови пликчета и такива, съдържащи марихуана или бяло вещество. Намерени били множество цигари без бандерол от различни марки.

Първоначално към наказателна отговорност за наркотиците били привлечени пет души, но трима от тях сключили споразумения. Филип пред първата инстанция е признал вината си, но е отрекъл съпругата му да е знаела и да е участвала в престъпната дейност. Тази позиция Апелативният съд прие като защитна теза, опровергана от доказателствата. За участието на жената говорят информацията, събрана чрез СРС и намерите в портмонето и леката й кола наркотични вещества. Съдът изключи възможността наркотичните вещества да са държани за лични нужди. В хода на делото е изяснена водещата роля на съпруга. Цигарите също са били в общия им дом.

Съдебният състав отчете, че двамата подсъдими са с чисто съдебно минало, упражняват общество-полезен труд и са на сравнително млада възраст. Настоящата инстанция е солидарна със становището на Варненския окръжен съд, че държането на три различни вида наркотични вещества утежнява наказателната отговорност. Правилен е и изводът, че не е необходимо двамата да изтърпяват ефективно определените им наказания „лишаване от свобода“.

С тези мотиви съставът на Апелативен съд – Варна стигна до извода, че присъдата на първостепенния съд е правилна, законосъобразна и справедлива.

Решението може да се обжалва и протестира пред ВКС.  Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"