Интересът към Нова година в заведенията във Варна и други големи градове е много слаб

Туризъм

11-12-2021, 10:35

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Работим със 70% спад при 100% разходи, алармира Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията

Много слаб е интересът към прекарване на коледно-новогодишните празници в заведения в големите градове като Пловдив, София, Варна и Бургас. Това съобщи Ричард Алибегов от Българската асоциация на заведенията в студиото на Нова телевизия. "Работим със 70% спад при 100% разходи. Безпрецедентно е, че се въведе зелен сертификат при 20% ваксинация. В Европа това се случи при 60% имунизирани", отбеляза Алибегов. 

По-добра е картината около коледно-новогодишните празници в зимните курорти. Прогнозите са за двойно повече чуждестранни туристи, но и за по-високи цени „Очакваме и се надяваме да е по-силен туристически сезон от миналогодишния, който беше наистина катастрофален. Прогнозите са, че поскъпването по курортите ще бъде с 10-15% заради повишените цени на електроенергията”, коментира Димитрина Горонова от Асоциацията на българските туроператори.

У нас почивка ще си позволят около половин милион души, а в чужбина около 60 000. Въпреки мерките вече има курорти, където всички места са заети. Предвидени са и комплименти за гостите – безплатно настаняване на деца до 7 години. Цените на повечето места обаче са по-високи от средните, а причината – забавленията , осигурени за гостите.

Двойно повече чуждестранни туристи у нас тази зима прогнозира експертът по туризъм Румен Драганов. „Имаме удвояване на пътуванията от чужбина. Има много голям интерес от Скандинавия, Великобритания, Полша, Русия, Турция, Гърция, Северна Македония”, обясни той.

Драганов изрази увереност, че туризмът ще се върне към нормалността през 2024 година.