Варна е първа в страната по брой на очните лекари

Мисия Варна

09-12-2021, 20:48

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Областта е в дъното на класацията по дял на здравноосигурените лица

Варна се нарежда на първо място в страната по брой на офталмолози. Най-много кардиолози има в Плевен, в Ловеч – психиатри, а акушер-гинеколозите са концентрирани в София. Това сочи десетото изследване „Регионални профили“, представено днес от Института за пазарна икономика, отбелязва Радио Варна.

В страната се очертава недостиг на лекари-инфекционисти. Техният брой е едва двеста. Най-много са кардиолозите и акушер-гинеколозите, които наброяват хиляда и осемстотин. Броят на лечебните заведения не се променя значително през последните години, отчете икономистът Зорница Славова. Наблюдава се обаче съществена разлика в броя на специализираните болници. По този показател Варна е на второ място след София, но разликата между тях е четири пъти. Докато болничните легла се увеличават, сериозно намалява броят на лекарите, уточни Славова. За последните десет години общопрактиткуващите лекари са намалели с 15%.

Варна остава сред областите с най-нисък дял на здравноосигурените лица и през 2020 г. – 83,9% (при 88,7% в страната). Спрямо средните стойности в страната лекарите в област Варна са повече, но при леглата в болниците има недостиг. Въпреки това броят на преминалите за лечение болни е близък до средния за страната – 133 на 1000 души от населението при 138 на 1000 души в страната през 2020 г. Коефициентът на детска смъртност намалява и се запазва сравнително нисък.