Глобиха 28-годишен шофьор причинил инцидент с мотоциклетист заради непредпазливост

Крими

09-12-2021, 14:10

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

При катастрофата пострадалият получил счупване на коляното

Административно наказание глоба бе наложено на водач за причинена по непредпазливост при управление на МПС телесна повреда на мотоциклетист, съобщават от Варненския районен съд. 

28-годишният подсъдим беше признат за виновен в това, че на 24 април 2020 г., при управление на лек автомобил в района на кръстовище по ул. „Атанас Москов“, нарушил правилата за движение по пътищата, като шофирал с превишена скорост над максимално допустимата за населено място. По този начин, въпреки че възприел опасността и предприел аварийно спиране, не успял да предотврати сблъсък с мотоциклетист, който в процес на предстояща маневра за обратен завой навлязъл в неговата пътна лента на движение. В резултат, по непредпазливост е била причинена средна телесна повреда на мотоциклетиста, изразяваща се в счупване на коляното му, обусловило трайно затруднение в движението на долния крайник за период от около 3-4 месеца.

28-годишният мъж е правоспособен водач, с валидно свидетелство за управление на автомобил, с чисто съдебно минало и неосвобождаван от наказателна отговорност досега. Деянието е извършено по непредпазливост. Варненският районен съд го призна за виновен за извършеното престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б“ от Наказателния кодекс, като по внесено от прокуратурата постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, съдът му наложи административно наказание – глоба в размер на 1000 лева. Той бе лишен от право да управлява МПС за срок от 3 месеца. Направените по делото разноски също са в тежест на подсъдимия.

Съдебното решение подлежи на обжалване в 15-дневен срок.