Фрегатата Дръзки се завърна от операция по морска сигурност в Средиземно море

Новините

08-12-2021, 16:59

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Операцията е ръководена от Военноморското командване на НАТО в Нортууд

Фрегата „Дръзки” от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби се завърна днес от участието си в операцията на НАТО по морска сигурност в Средиземно море „Sea Guardian”, съобщават от пресцентъра на ВМС.

Операцията се ръководи от Военноморското командване на НАТО в Нортууд, Великобритания и дава възможност да се извършват широк спектър от задачи по поддържане на сигурността в Средиземно море. Тези задачи включват осигуряване на безопасността и контрол на корабоплаването, противодействие на разпространението на оръжие за масово поразяване, антитероризъм на море и защита на критична инфраструктура.

След 42 дни в Черно и Средиземно море, военните моряци от екипажа на фрегата „Дръзки” проплаваха близо 5700 морски мили.

Корабът беше посрещнат във Военноморска база Бургас от командира на Флотилия бойни и спомагателни кораби – флотилен адмирал Велко Велков, който поздрави екипажа и изказа своята лична благодарност и признателността на Командването на Военноморските сили за положените от екипажа усилия при изпълнението на всички възложени задачи.

На родния бряг екипажът на „Дръзки” беше сърдечно посрещнат от своите семейства, роднини, приятели и колеги.

За пореден път българските военни моряци доказаха своите умения и професионализъм на море, изпълнявайки достойно своята мисия, с което затвърдиха авторитета на Военноморските сили на Република България пред партньорите от НАТО.