Подготвят за ремонт кораба Вера Су

Новините

07-12-2021, 18:43

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Щетите по него са големи, има над 10 пробойни

Продължава операцията по изтеглянето на кораба "Вера Су" на сушата, за да бъде ремонтиран. Това ще стане във военния кораборемонтен завод във Варна. Първоначалният оглед показва, че щетите в машинното отделение и по корпуса са големи. Над 50% от обшивката трябва да бъде подменена, информира БНТ.

Корабът "Вера Су", който близо месец остана заседнал в скалите край Камен бряг, е в много лошо състояние. По корпуса на плавателния съд има над 10 пробойни, някои от които са големи близо метър.

"Външната обшивка е силно деформирана. Както може да се види оттук самата носова част е силно деформирана, булбовият нос, форщевена са деформирани. Подрулващото устройство също е в много лошо състояние", каза Стефан Стоянов, административен директор на ТЕРЕМ КРЗ "Флотски арсенал", Варна.

Пробойна има и в машинното отделение. Предполага се обаче, че е станала още преди корабът да се блъсне в скалите.

"Това ще бъде установено на по-късен етап, след като освободим машинно отделение, измием го и имаме пълен достъп, за да установим самата пукнатина каква е. Ще се влезе във всеки един танк, защото имаме съмнения, че има пробойни и между самите танкове и влиза от единия танк в другия", допълни Стефан Стоянов.

След като водата от баластните танкове се оттече, плаващият док да бъде повдигнат и корабът ще бъде изтеглен на сушата с помощта на специални релсови колички.

"От дънната обшивка минимум 50% трябва да бъде подменена, но не само обшивката, вътре и наборът, който се намира също трябва да бъде сменен", каза Стоянов.

Очаква се утре да бъде извършен оглед от представители на прокуратурата.

След това експерти от Морска администрация, от Българския корабен регистър и от ТЕРЕМ "Флотски арсенал" ще направят оценка на щетите.

Все още не е ясна съдбата на кораба "Вера Су", но ако до края на седмицата корабособственикът и застрахователят не платят щетите, той ще бъде продаден на търг от държавата.