Догодина: Изграждат кръгово кръстовище на входа на курорта Св. Св. Константин и Елена

Мисия Варна

07-12-2021, 17:48

Снимка:

Снимка: Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

КПП-то ще бъде премахнато, а сигурността ще бъде гарантирана с 24-часово видеонаблюдение

Ново кръгово кръстовище се предвижда да бъде изградено в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“. То ще бъде на мястото на сегашния контролно-пропускателен пункт в началото на комплекса, стана ясно на днешното заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общински съвет – Варна.

„Имаме процедура за избор на изпълнител за проектиране на кръстовището. Надяваме се в бюджета за 2022 г. да бъдат заложени средства за реализация на обекта“, заяви пред съветниците инж. Петър Гърбузов, директор на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.

В обхвата на проектната разработка се включват частни имоти, чиито собственици са заявили своето намерение за даряването им в полза на общината. КПП-то ще бъде премахнато, а сигурността ще бъде гарантирана с 24-часово видеонаблюдение, стана още ясно на заседанието.

В дневния ред беше включено и писмо от собственици на имоти, хотели, търговски обекти и жилищни сгради на територията на к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ относно ремонт и обновяване на уличното и алейното осветление в комплекса. Това може да се случи на две алеи в комплекса, тъй като само те са общинска собственост, беше изтъкнато на заседанието.

Друга тема за дискусии беше неработещата обществена чешма за минерална вода до Дом „Младост“. Пред съветниците инж. Тихомир Тимов, началник на отдел „Общинска инфраструктура“ заяви, че в момента чешмата попада в имот – частна собственост. „Всички активи са собственост на бившия Дом „Младост“. Самият минерален извор, който се намира в двора на мола, е изключителна държавна собственост. На ъгъла на бул. „Сливница“ с ул. „Вярност“ има обособено място с преместваем обект. Пуснали сме предложение до кмета на район „Младост“ Христо Христов да проучи възможността за премахване на този обект с идеята на негово място да се постави нова чешма и да се обособи кът за отдих. Очакваме отговор, за да предприемем по-нататъшни действия“, поясни инж. Тимов.

Необходимостта от спешна рехабилитация на ул. „Перла“ – изключително натоварена улица в Западна промишлена зона, също беше включена в дневния ред. „Това е една сага, която започна преди 2 години. Искахме да направим основен ремонт на улицата и възложихме проектирането, което завърши с неуспех. Причината е, че в обхвата има частен имот, чиито собственици не допуснаха проектантския екип. Това наложи да прекратим договора по проектирането“, каза инж. Гърбузов. Той е на мнение, че въпросният частен имот трябва да бъде отчужден. „В противен случай се обезсмисля цялото начинание“, коментира още директорът на Дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ към Община Варна.