Близо 600 варненски първокласници се научиха как да пресичат безопасно

Мисия Варна

07-12-2021, 16:25

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Децата се включиха в национална образователна кампания, която заради усложнената епидемиологична обстановка се проведе онлайн

В условията на онлайн обучение и продължителен престой у дома, правилата за движението по пътищата се оказват позабравени от най-малките ученици. Това споделят начални педагози от 40-те училища в страната, които през ноември се включиха в образователната кампания „Пресичам безопасно с TEDI”.

Близо 600 първокласници от 5 училища във Варна взеха участие във второто издание на инициативата. То беше с разширен обхват – освен деца от София, Пловдив, Варна, Бургас, Ловеч и Велинград, тази година за първи път се присъединиха и ученици от първи до трети клас от Русе, Стара Загора, Хасково и Благоевград. Интерес проявиха и много други учебни заведения от населени места в страната, извън първоначално предвидените. До момента в кампанията през ноември са участвали над 15 000 ученици, като се очаква техният брой да нарасне поради забавянията, причинени от периодите на дистанционно обучение.

Виртуалният урок, с който симпатично мече помага на децата по достъпен и атрактивен за тях начин да допълнят и обогатят знанията си по пътна безопасност, е разработен в три части. Те представят трите роли на децата като участници в движението по пътищата – пешеходци, пътници (в лек автомобил) и водачи (на велосипеди и тротинетки). Ситуациите са представени с нагледни примери на правилно и грешно поведение, с участието на български деца и обяснени от инспектори от МВР – пътна полиция. Урокът е последван от тест за проверка на знанията, както и допълнителни творчески занимания и прилагане на новата информация в реална градска среда и на училищните полигони.

Преподавателите споделят, че по време на урока децата задават много въпроси и споделят ситуации от своя опит, което показва, че вниманието им е ангажирано и добре осмислят получената нова информация. Учениците в тази възраст имат развито нагледно образно мислене, затова, според тях, подходът с визуални демонстрации от деца на същата възраст носи много добър резултат за възприемането на знанията.

Институционална подкрепа на проекта за втора поредна година бе оказана от Министерство на образованието и науката и от Министерство на вътрешните работи – пътна полиция. Експерти от двете министерства участват в целия процес – от разработването на материалите до координация и съдействие в процеса на реализация, съвместно с инициатора на кампанията.

 Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"