Експерт: Високите цени на тока ще се отразят негативно на летния туристически сезон

Туризъм

07-12-2021, 15:44

Снимка:

Снимка: Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Не са изключени фалити на някои целогодишни хотели, предупреди председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев

Драстичният скок на цените на тока за бизнеса може да доведе до фалити на някои целогодишни хотели. Това каза за "Радио Варна" председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев.

"Не е нормално цената на тока да скочи 4-5 пъти. Електроенергията е едно от основните пера за бизнеса и няма как високата й цена да бъде компенсирана само чрез оптимизиране на разходите на определен хотел или ресторант. В създалата се ситуация, единственият ни шанс да оцелеем е да вдигнем цените", коментира Косев, който е и собственик на хотел във Варна.

"Ако бизнесът вдигне цените, на дневен ред идва и въпросът - кой ще ги плаща? Клиентите също са част от тази "матрица" и плащат високи цени за стоки и услуги", каза още Косев.

Според експерта, лошият изход от ситуацията за даден обект е фалит, но по думите му никой няма интерес от подобно стечение на обстоятелствата.

"Нито бизнеса, нито държавата има интерес от фалити, защото при обявяване на несъстоятелност, тези фирми ще спрат да си плащат данъците", коментира още Павлин Косев.

Ако цените на тока останат толкова високи, те ще окажат негативно влияние и върху летния туристически сезон догодина.