С официална церемония започна строителството на многофункционалните патрулни кораби за ВМС

Мисия Варна

03-12-2021, 19:48

Снимка:

Снимка: ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Проектът за строителството ще се изпълнява във Варна

С церемония в района на Кораборемонтен и корабостроителен завод „МТГ-Делфин” бе дадено символично начало на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG, съобщават от пресцентъра на ВМС.

С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

На церемонията, която е традиционна за всички корабостроители, като представители на Възложителя, присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Сред официалните гости бяха областният управител на Варна Марио Смърков, заместник-кметът на Община Варна Коста Базитов, представители на морския бизнес, правителствени и неправителствени организации.

Изпълнителят на проекта бе представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски и на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов.

Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Ефтимов, контраадмирал Михайлов, г-н Малговски и г-н Стоянов.

Проектът за строителството на двата кораба, който ще се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"