Изложба с икони представя Регионалната библиотека във Варна

Мисия Варна

03-12-2021, 17:20

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Инициативата е съвместна с Регионалния исторически музей

Регионална библиотека „Пенчо Славейков” – Варна съвместно с РИМВарна организира изложбата “Благослови и запази”, която показва икони на светци от Коледния цикъл празници.

"Изложбата предлага вглеждане в образите, пресъздадени в рождественската икона и символиката, скрита зад тях, а светците от зимния календар са представени с експонати от Музея на Възраждането и Регионалната библиотека. Защото книгите и иконите ни водят
по пътя към Вярата и Любовта.

Като огледало на душите ни празничното битие показва кои са ценностите, с които изпълваме делника си, но най вече осветява умението ни да се срещнем с най големия Божи дар – Любовта.

Православната икона събира в себе си времето и пространството. Тя отразява вече минали, настоящи и бъдещи събития, които са от значение за спасението на молещия се пред нея – сцени на радост и притеснения, на възход на човешката душа към Бога. Главното съдържание и послание идва с раждането на Младенеца в света, когато стената на греха и Богоотчуждеността между човека и Бога е вдигната", разказват организаторите.

Изложбата може да бъде разгледана от 3 до 21 декември в Изложбеното фоайе на РБ „Пенчо Славейков” – Варна на адрес бул. Сливница №34.