Общината финансира с близо 500 000 лева белодробната болница във Варна

Мисия Варна

02-12-2021, 16:09

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

На всяко тримесечие ще се отпускат по 150 000 лв. на лечебното заведение, за да се избегне натрупването на лихви

Почти 480 хил. лева задължения е натрупала Специализираната болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна до края на октомври тази година. Това стана ясно на днешното заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет, на което бе поискано Община Варна да предостави необходимите  финансови средства.

Най-голям е делът на задълженията за трудови възнаграждения – 186 130 лв., и за осигуровки – 148 760 лв. На контрагенти лечебното заведение дължи близо 89 000 лв.

Съветниците дадоха положително становище за финансирането в размер на 479 139 лв. Те одобриха също предложението на всяко тримесечие от общинския бюджет да се отпускат по 150 000 лв. на Белодробната болница, за да се избегне натрупването на лихви. И двата въпроса ще бъдат разгледани от членовете на финансовата комисия, а окончателното решение ще вземе местният парламент.

На днешното заседание беше дадено съгласие за пренасочване на средства за придобиване на ехокардиограф с доплер за нуждите на „ДКЦ V – Света Екатерина“. Миналата година Община Варна отпусна на лечебното заведение, в което е разположена една от COVID зоните,  108 000 лв. с ДДС за закупуване на мобилен рентгенов апарат. Заради административно-нормативни пречки Кугел не беше купен.

Членовете на комисията обсъдиха и въпроса с рентгеновия апарат в ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в кв. Аспарухово. Въпреки че през 2019 г. беше основно ремонтиран, това лятото  апаратът отново се повреди. Той е много стара модификация, каквато не е останала да работи в Европа, което затруднява намирането на резервни части. Съветниците бяха единодушни, че в следващия бюджет на града трябва да бъдат планирани средства за нова рентгенова система за графии и скопии, за да не се блокира работата на лечебното заведение.