Варненци са предпазливи в резервациите си за Нова година

Животът

01-12-2021, 18:41

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Между 80 и 160 лева ще струва кувертът за празничната нощ, много хора обаче предпочитат да посрещнат 2022-ра вкъщи

Началото на декември е времето, в което традиционно планираме къде и как ще прекараме Коледните и новогодишни празници. И докато на Бъдни вечер и на Рождество Христово най-често хората са у дома със своите семейства, то на Нова година хотели и заведения са предпочитани. Дали обаче е така тази година, предвид сложната епидемична обстановка и зелените сертификати?

Според Павлин Косев, който е собственик на хотел и председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, хората са предпазливи при резервациите за новогодишната нощ.

"Обстановката е все още несигурна и хората се притесняват. Имаме вече резервации за Нова година, но не всички са предплатени. Има клиенти, които още не са решили 100%, тъй като имат и деца. Проявяваме разбиране и при анулиране на резервация им връщаме капарото", каза Павлин Косев пред Радио Варна.

Цените на кувертите за новогодишната нощ в заведенията и хотелите във Варна са между 80 и 160 лева в зависимост от мястото и тържествената програма.

По-скъпо ще ни излезе ако предpочетем пакет с една, две или повече нощувки в някой от хотелите по морето. Но и тук цената зависи от различни фактори.

"Ако новогодишният пакет е с повече от една нощувка, цената се определя в зависимост от местоположението и категорията на хотела, както и дали са включени СПА процедури или хранене след първата нощувка. При офертите на повечето мои колеги, пакетите започват от две нощувки. Това дава възможност на клиентите да прекарат една карaтка ваканция покрай Нова година", коментира Павлин Косев.

Заради кризата с високите цени на тока и повишаващата се инфлация, а и заради липсата на резервации, е възможно някои от градските и целогодишни хотели, както и заведения, да не работят на Нова година.

"Преди настъпването на пандемията, много обекти във Варна и региона, в това число снек-барове, бистра и кафе-барове, организираха новогодишни "тържества". Пускат музика и правят някаква пародия на новогодишна програма. Пандемията влезе в ролята на един "биологичен филтър" и сега останаха повече обекти, които могат да организират наистина качествена новогодишна програма и да осигурят безопасността на клиентите", каза още Косев.

Анкета сред варненци показа, че дали заради пандемията или по други причини, повечето хора предпочитат да посрещнат новата година в домашна обстановка с приятели.