Отличиха учениците-герои, спасявали възрастни хора при пожара в Рояк

Мисия Варна

01-12-2021, 17:13

Снимка:

Снимка: Областна управа Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Те за няколко часа са пораснали толкова много, колкото много от нас за цял живот не могат да пораснат, отбеляза областният управител на Варненска област Марио Смърков

Наградиха учениците, спасявали възрастните хора при пожара в дома в село Рояк, информира Радио Варна. Благодарствени грамоти и книги получиха от областния управител Марио Смърков и от Ирена Радева, началник на Регионалното управление на образованието четиримата ученици от средно училище „Св. Климент Охридски” в Дългопол. Те помогнаха за спасяването на голяма част от обитателите на дома за възрастни хора, където загинаха девет души.

"Техният жест е проява на изключително висока гражданска доблест и съзнание. Постъпката им е достойна за уважение и пример за всички възрастни и техните връстници. Те за няколко часа са пораснали толкова много, колкото много от нас за цял живот не могат да пораснат", каза Марио Смърков.

Фуркан Тансел, Селим Селимов, Мерт Ахмедов и Октай Османов не смятат, че са герои, вярват, че всеки, който види човек в беда, би постъпил по същия начин. И четиримата са категорични, за и за секунда са нямали колебание, когато са влезли в горящата сграда. Благодарение на смелостта им и бързите реакции успяват да помогнат на спящи и трудноподвижни хора. Наложило се да използват одеяла, за да изведат възрастна жена от пламъците.