Емил Радев: Македонско малцинство в България няма

Новините

30-11-2021, 16:36

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Това е позиция, по която не бива да допускаме компромиси, категоричен е варненският евродепутат

„Не бива да допускаме несъществуващ термин като т.нар. „македонско малцинство” да се
използва за натиск срещу България нито по повод реформите в областта на правосъдието у нас, нито по повод преговорния процес на Република Северна Македония с ЕС.” Така евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев коментира опитите на представителите на крайната левица в ЕП да вкарат въпроса за македонското малцинство в доклада на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права, посетила страната ни през септември. Председателят на делегацията – нидерландският депутат София ин'т Велд от либералната група „Обнови Европа“, вчера представи доклада на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„Македонско малцинство в България няма и това е позиция, по която не бива да допускаме компромиси и очаквам да отстояваме единодушно с всички български колеги в Европейския парламент – без значение от политическите ни пристрастия. И най-малкото заиграване с темата, което си позволяват крайно левите популисти като ирландският депутат в ЕП Клеър Дейли, противоречи на истината и по своята същност представлява несправедлива и тенденциозна атака спрямо страната ни. Интерпретациите по темата, меко казано, са в разрез с европейските ценности и нямат място в дебатите за върховенството на закона в ЕС”, категоричен бе Емил Радев.

„Смятам, че трябва да гледаме зряло и конструктивно на дискусиите относно върховенството на закона и борбата с корупцията в Европа, без да толерираме каквито и да било двойни стандарти спрямо страната ни. С повдигането на въпроси като този за т. нар. “македонско малцинство” обаче има риск, вместо да се окаже натиск за реформи в правосъдната система, да се генерират нови проблеми”, изтъкна евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Той припомни, че въпросът за т.нар. „македонско малцинство“ беше засегнат и в резолюцията за върховенството на закона в България, приета от ЕП преди година. „Европа е чувствителна към темата за малцинствата, но тя не бива да се превръща в „дъвка” на популистите и европейската трибуна не трябва да се използва за подобни цели.

Относно представения доклад на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закова и основните права Емил Радев посочи: „Уви, свидетели сме, че по принцип опитите европейски институции да се въвличат в решаването на вътрешнополитически спорове повече вредят на имиджа на страната ни, отколкото ни помагат. Отстоявам позицията, че дебатите за съдебната реформа трябва да се водят политически безпристрастно, а оценката за функционирането на върховенството на закона и борбата с корупцията да е базирана на обективни критерии, така че държавите-членки да се мерят с еднакъв аршин. Затова очаквам със същия плам, с който ни сочат с пръст някои колеги в ЕП, да защитят и необходимостта от общоевропейска стратегия за борба с корупцията, за каквато отдавна настоявам”.