Коледни театрални седмици и празничен музикален фестивал започват във Варна

Животът

30-11-2021, 16:15

Снимка:

Диана Димитрова и Стоян Радев в сцена от Тютюн. Снимка: ТМПЦ-Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Готвят се и първите премиери за Новата година

Със своите коледни предложения екипът на Театрално-музикален продуцентски център Варна, ДТ „Стоян Бъчваров и Държавна опера Варна, продължава да внася настроение и надежда в нелекото, белязано от Covid пандемия ежедневие. При съблюдаване на всички разпоредби се провеждат XII Коледни театрални седмици на ДТ „Стоян Бъчваров“ и XXII Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна.

XII Коледни театрални седмици – Варна 2021

Специален знак в В Нощта на театрите бе „Инстинктът‘“ от Анри Кистмекер - първата пиеса, с която преди 100 години започва летоброенето на Варненския театър. Открита наскоро в Кралската библиотека на Белгия, сега реж. Стоян Радев Ге.К. поднесе комедийния трилър с най-младите актьори на Варненския театър, във формат театър на маса. Бурни аплодисменти заслужи и „Амадеус“ от Питър Шафър, хитът на сезона, реж. Стайко Мурджев, с Ненчо Костов – Амадеус и Стоян Радев – Салиери.

„Любовникът от Занзибар“ на 9 декември ще изненада зрителите с ведрия си характер. Става дума за много приятна съвременна комедия от Ели Саги, реж. Атанас Атанасов, която проследява отражението на любовна интернет връзка върху живота на едно семейство, в изпълнение на двойката в живота и на сцената Веселина Михалкова и Стоян Радев.

С камерния спектакъл „Поразените“ на 18 декември до зрителите ще достигне разтърсващата изповед на четири жени, чиито съпрузи са осъдени от Народния съд. Постановката на Стоян Радев Ге.К. с великолепните превъплъщения на Веселина Михалкова, Даниела Викторова, Александра Майдавска и Полина Недкова по нищо не отстъпва като въздействие на едноименния роман на Тедороа Димова, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“ и носител на Наградата за белетристика на Литературен клуб „Перото“. Столичната публика може да види „Поразените“ в Сити Марк Арт Център на 12 декември.

На 20 декември на варненска сцена ще се разгърне Шекспировата драма „Отело“ – завладяваща суперпродукция на проф. Пламен Марков, художничката Мира Каланова и композиторката Петя Диманова, със Симеон Лютаков – Отело, Пенко Господинов – Яго и Дездемона – Полина Недкова.

Билетите отдавна свършиха и за декемврийския спектакъл на „Тютюн“ - голямата юбилейна постановка за 100-годишнината на Варненския драматичен театър, премиера за България по „Тютюн“ от Димитър Димов, един от 10-те любими романа на българите, според тв класация „Голямото четене“. „Тютюн“ на варненска сцена е върхово постижение на режисьорката Бина Харалампиева, драматурга Юрий Дачев, художничките Свила Величкова и Ванина Цандева, композитора Асен Аврамов. На висотата на забележителния постановъчен екип са и актьорите Калин Врачански – Борис Морев, Диана Димитрова – Ирина, Стоян Радев – Фон Гайер, Свилен Стоянов – Татко Пиер и всички останали. Приет с възторг и от бургаската публика, „Тютюн“ ще гостува и в София, в Театър Българска армия на 13 и 14 декември. С „Тютюн“ на 23 декември завършат XII Коледни театрални седмици – Варна 2021.

XXII Коледен музикален фестивал – Варна 2021

Емоционална е атмосферата и на XXII Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна, в чийто рамки се вписва и VI Международен балетен форум. В него досега особено се откроиха Вечер на съвременната хореография и Вечер на класическата хореография. На 30 ноември предстои среща с „Раймонда“, най-известния балет от Александър Глазунов, копродукция на Държавна опера Варна с Националната опера и балет на РС Македония. След бравурната лятна премиера сега в главните роли ще танцуват примабалерината Марта Петкова – Раймонда и премиерсолистът на Софийската опера и балет Никола Хаджитанев – Жан Дьо Бриен, ролята на сарацинския принц Абдерахман изпълнява премиерсолистът на Варненската балетна трупа Павел Кирчев.

Балетната Коледа завършва, както подобава, с най-очакваната коледна балетна приказка „Лешникотрошачката“ по хореография на Сергей Бобров, с три спектакъла през декември – на 14 и 22 декември, 19.00 и на 19 декември, 11.00.

На коледна тематика е и мюзикълът „Ани“ с участието на Варненската детско-юношеска опера на 6 декември. Мюзикълът по традиция също е важен елемент от празничната програма. Премиерният мюзикъл от това лято „Коса“ на режисьора Борис Панкин и диригента Страцимир Павлов ще гостува в София, НДК на 7 декември, а във Варна другият хитов и също премиерен мюзикъл „Цар Лъв“ на режисьора Петко Бонев и диригента Страцимир Павлов ще се играе отново в две поредни вечери на 15 и 16 декември, 19.00, Основна сцена.

Оперната кулминация е „Тоска“ от Джакомо Пучини на 10 декември, в памет на незабравимия тенор Камен Чанев, с неговата партньорка на сцената и в живота, прекрасното сопрано Таня Иванова като Флория Тоска и солистите на Държавна опера Варна Валерий Георгиев с дебют в ролята на Каварадоси и Иво Йорданов с дебют в ролята на Барон Скарпия. На пулта ще бъде българският диригент и професор с блестяща реализация във Виена Владимир Кираджиев.

Почитателите на световноизвестния цигулар Роман Федчук, който свири с цигулка от XVII век на Андреа Гуарнери, родоноачалник на лютиерската династия Гуранери, няма да изпуснат Симфоничния му концерт на 2 декември, когато под палката на маестра Николета Конти той ще бъде солист на Концерт за цигулка и оркестър от Брамс.

Коледните концерти, които по традиция събират най-много овации, и тази година ще имат, също по традиция, три издания – на 17, 18 и 23 декември, 19.00. Дирижира Найден Тодоров, познат както с диригентското си майсторство, така и с умението си да разказва истории от света на музиката и не само. Точно заради това маестрото е поканен да представи книгата си с фентъзи разкази „Полъх от ангели“ преди първия Коледен концерт на 17 декември, 17.00, Сцена Ротонда.

Премиерната продукция от тази година на „Графиня Марица“ от Калман, реж. Вера Немирова, вече Постоянен гост режисьор на Държавна опера Варна, ще участва на 2 декември във Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора.

XXII Коледен музикален фестивал, стартирал на 17 ноември с премиерата от тази година на операта „Риголето“ от Джузепе Верди, ще завърши на 23 декември с балета „Лешникотрошачката“, но това няма да е всичко. Съвсем в навечерието на Новата година, на 28 декември, 18.00 и 20.00, предстои зрелищният концерт-спектакъл „Любов“ на актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева и маестро Йордан Камджалов. Творческото дуо, заедно с Варненската филхармония, ще представи младите лауреати на фондациите “Стоян Камбарев“ и „Йордан Камджалов“: Мария Славова – сопран, Лора Маркова – цигулка, Георги Димитров-Жожо – китара, Сара Чакърова – маримба и Сион Найман – виолончело. Наред с любими творби от Йохан Щраус и Джакомо Пучини, в „Любов“ ще прозвучат и „Годишните времена“ от Антонио Вивалди, които за пръв път в България ще бъдат изпълнени от цигулка, чело, китара и маримба.

За своя 75-годишен юбилей през новата 2022 година Държавна опера Варна подготвя редица изненади. Сред тях са премиерните заглавия на операта „Дама Пика“ от Чайковски, диригент Павел Балев, режисьор Вера Немирова, хореограф Анна Пампулова; операта „Ромео и Жулиета“ от Гуно, диригент Светослав Борисов, режисьор Урсула Хорнер, бродуейският мюзикъл „Брилянтин“, диригент Страцимир Павлов, реж. Сребрина Соколова и др.

Още в началото на януари 2022 година екипът на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ ще поднесе две премиери – „Вечеря за глупаци“ от Франсис Вебер, реж. Николай Кенаров на 8 и 9 януари и „Кървава сватба“ от Федерико Гарсиа Лорка, реж. Стоян Радев Ге.К. на 18 и 19 януари.