И във Варна събират картички за възрастни хора в социални домове

Мисия Варна

29-11-2021, 10:40

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Търсят се и собственици на заведения, които имат целание да дарят празнична вечеря на нуждаещите се

Кампанията Коледа за баба се провежда за втора поредна година у нас. Нейн инициатор е българката Кристина Дерелиева, която живее в САЩ, съобщава Радио Варна. Когато миналата година ковид пандемията затвори хората по домовете им, най-уязвими бяха възрастните хора, които не можеха да се видят с близките си – единствената им радост на тези години. Затова Кристина решава, че една картичка с послание ще зарадва и стопли сърцата им, ще ги накара да се почувстват по-добре и не толкова сами. Водена е от слогъна „Доброто е по-заразно от вируса“.

Кампанията Коледа за баба е насочена кам възрастни хора в хосписи и социалните домове в цялата страна. Апелът на Кристина е към всички деца и възрастни, които обичат да рисуват и творят – да направят картичка, да напишат послание – до баба или дядо, да се подпишат с името си и годините на които са, а организаторите обещават, че картичката ще достигне до хората, настанени в социални домове в страната.

Освен картичка, кампанията има за цел да осигури и празнична вечеря за възрастните хора. Тук се търси подкрепата на собствениците на заведения, които да осигурят празнично меню по-различно от ежедневното в социалните домове.

Организатор на кампанията във Варна е Биляна Павлова, координатор на варненския клуб към международната женска организация „Сороптимист“. За Радио Варна тя разказа, че миналата година са събрали и подарили над 200 картички на възрастни хора от цялата страна. Най-трогателно е било обръщението написано от децата към възрастните хора, което започва с „Мила, бабо“ или Мили, дядо“, каза още Биляна Павлова. Обръщението и пожеланието са най-ценното в картичката. По-трудно е било с организирането на празнична вечеря, но благодарение на ресторантьори, са успели да подарят и вечеря за Бъдни вечер на потребителите от един старчески дом и персоналът, който е бил на смята в празничната нощ.

Кампанията по събирането на картички продължава до 15 декември, каза Биляна Павлова. Във Варна картичките се събират на адреса на магазин "На тъмно", който се намира на ул. „Стефан Стамболов“ №2, в Добрич на пл. „Независимост“ №1, а в Бургас на ул. „Богориди“ №16.

В останалите градове от страната адресите са както следва: София - ул. „Иван Вазов” №13, Русе - ул. „Георги Раковски”№13, Пловдив - ул. „Княз Батенберг”№26, Плевен - ул. „Дойран”№142, Велико Търново - ул. „Стефан Стамболов”№57 и Благоевград - ул. „Р. Даскалов” №6.