Осъдиха непълнолетна и 22 годишен, нападнали и ограбили жена във Варна

Крими

26-11-2021, 18:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Набелязали жертвата си в градския транспорт

22-годишен младеж и 17-годишна ученичка бяха осъдени за извършен в съучастие грабеж, съобщават от Варненския районен съд. 

Криминалното деяние е извършено следобеда на 1-ви март тази година във Варна.

Младежът и девойката пътували заедно в автобус на градския транспорт, когато забелязали, при закупуване на билет от пътничка, че тя разполага в дамската си чанта с пари в брой. Те веднага решили да я последват и щом слезе от автобуса в удобен момент непълнолетната девойка да грабне чантата й. От спирката жената се насочила към жилищен блок и тогава 17-годишната подсъдима опитала да издърпа дамската й чантата, като междувременно нанасяла удари с ръка, за да преодолее нейната съпротива. Потърпевшата паднала на земята. 22-годишншят подсъдим също се доближил и започнал да я рита. Той грабнал изпадналия от джоба й телефон, а непълнолетната отскубнала чантата от дръжките, след което двамата побягнали. Сред ограбените вещи в чантата на пострадалата имало лични документи, банкови карти, маркови слънчеви и диоптрични очила, парична сума в лева и евро, парфюм, секретни ключове и др. Впоследствие подсъдимите задържали само банкнотите и телефона, а чантата с всички останали вещи изхвърлили край съседен блок. Непосредствено след грабежа двамата подписали договор в заложна къща на пазара и продали чуждия мобилния телефон срещу сумата от 1400 лева.

Според съдебнооценителната експертиза по делото, общата стойност на цялото отнетото при грабежа имущество се оценява на над 4000 лева. Причинените с престъплението имуществени вреди към момента са възстановени.

За посегателството по член 198, ал.1 от Наказателния кодекс, по силата на постигнато в съдебна зала споразумение с признаване на вина за извършения в съучастие грабеж, двамата подсъдими получиха различни наказания. 22-годишният младеж, който е с чисто съдебно минало, получи наказание от 10 месеца лишаване от свобода, изтърпяването на което се отлага с изпитателен срок от три години. Непълнолетната 17-годишна девойка също е неосъждана, но се води на отчет към Детска педагогическа стая и има налагани възпитателни мерки по Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. За нея Районният съд определи наказание "Обществено порицание", което да се изпълни чрез прочитане в училището, където учи.

Съдебният акт е окончателен и влиза в сила веднага.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"