Варна почита паметта на Иван Станчов

Мисия Варна

25-11-2021, 13:49

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

В сградата на общината, до Информационния център, ще бъде поставена книга за съболезнования

Съболезнователен адрес до роднините и близките на Иван Станчов - дипломат, виден общественик и почетен гражданин, изпрати кметът на Варна Иван Портних. "Г-н Иван Станчов винаги е имал специално отношение към нашия град и с много енергия, щедрост и всеотдайност работеше за развитие на демократичните процеси, за създаване на една устойчива и отговорна социална политика към най-уязвимите наши съграждани. Варна винаги ще помни неговата благотворителна дейност и активната работа на основаните от него фондация "Карин дом" и дом "Гаврош", които поставиха ново начало в отношенията ни към децата без дом и със специфични потребности. Иван Станчов бе вдъхновяващ човек, който умееше по неповторим начин да обединява хората за различни каузи! Поклон пред светлата му памет“, се казва в съболезнователния адрес.


Иван Станчов е роден на 1 април 1929 г. в гр. София. Той е син на Иван Димитров Станчов и на Марион Мичъл Станчов, внук на дипломата Димитър Янев Станчов. През 1991 г. Иван Станчов е назначен за посланик на Република България във Великобритания и за първи български посланик в Република Ирландия. Той е носител на редица награди - специалната награда на Български Дарителски Форум за личност допринесла за развитието на филантропията в България 2013; Награда за принос към българските училища в чужбина 2011; Награда „Златна ябълка” 2011 за принос към живота и благосъстоятелността на българските деца; Орден „Стара планина” първа степен за изключително големи заслуги към Република България (2010); Българин на годината 2009, Виена (Австрия); „Шуменски университет” – докторска степен (Д-р Хонорис Кауза) 2008; Сертификат – Фондация „Помогни на нуждаещите се” (2008); Кавалер на италианския орден за солидарност (2006); Носител на ордена на Големият кръст на Рио Бранко (Бразилия) 2002; почетен гражданин на гр. Свищов (България) 2000; почетен гражданин на гр. Варна (България) 1999; кавалер на ордена на почетния легион на Франция (1995); медал за отличие (армията на САЩ) 1995.

По инициатива на "Карин дом" и на Община Варна, днес следобед в сградата на общината до Информационния център ще бъде поставена книга за съболезнования. Тя ще бъде на разположение до края на утрешния ден.