Отиде си създателят на Карин дом Иван Станчов

Мисия Варна

24-11-2021, 21:37

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Дипломатът и общественик ни напусна на 92 години

Иван Станчов - дипломатът и създател на Карин дом, е починал тази сутрин. За смъртта му е съобщила неговата съпруга на дипломатите от българското посолство в Лондон, информира Радио Варна.

Станчов беше външен министър на Република България в служебния кабинет на Ренета Инджова през периода 1994-1995 г., а преди това и посланик във Великобритания от 1991 г. Връчва на кралица Елизабет акредитивните си писма, облечен в посланическия костюм на дядо си – Димитър Станчов, също посланик във Великобритания (1908, 1922-1924г.), министър на външните работи (1906г.) и министър-председател на България (1907г.)

Иван Станчов е основател и председател на фондация „Карин дом“, както и основател и член на Управителния съвет на Дом “Гаврош” – Варна. След завръщането си в България, след 47 години емигрантство, Станчов без прекъсване се занимава с благотворителна и обществено-полезна дейност. Настанява Карин дом в наследствената си вила в северния край на Морската градина на Варна. Той основава Фондация Карин дом, с идеята да създаде нов модел за услуги за деца със специални нужди, за да може изоставянето на тези деца в домове да бъде прекратено.

Фондацията носи името на братовчедка на Станчов - Карин, която е страдалата от церебрална парализа, но имала голямо сърце и винаги мислела за ближните.

Карин дом е първата НПО в България, която въвежда съвременни методи на работа с деца с увреждания, като спазва принципите на зачитане на достойнството на всяко дете и спазване на правата му като личност. Въвежда термина „деца със специални нужди“.

Иван Станчов е син на Иван Д. Станчов и Марион Станчов, внук на дипломата и политик Димитър Станчов. Роден е на 1 април 1929 г. в София. Има три сестри и трима братя. Семейството емигрира през 1943 г. от България по политически причини.

Поклон пред паметта му!Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия