Наложиха пробация на 19-годишен, извършил две кражби

Крими

24-11-2021, 18:59

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Извършителят имал и предишни криминални прояви

Варненският районен съд наложи наказание на 19-годишен, откраднал при продължавано престъпление чужди движими вещи, съобщават от пресцентъра на съдебната институция.

Кражбата е извършена в квартал Аспарухово през септември миналата година, в условия продължавано престъпление, с две отделни деяния, през непродължителен период от време и при сходна обстановка. На два пъти в периода от 01.09.2020г. до 12.09.2020г, при обиколките си из квартала, подсъдимият се оглеждал за оставени без надзор велосипеди и мотопеди, които лесно би могъл да отнеме. При първия случай забелязал подпрян за кратко във входа на жилищен блок велосипед, заедно с багажник, комплект пластмасови калници и оборудване, както и с оставени върху колелото светлоотразителна жилетка и яке с парична сума в джоба. Подсъдимият веднага се качил на колелото и го закарал до дома на свой познат, под предлог временно да го остави на съхранение, а с паричната сума и част от вещите се разпоредил сам. По сходен начин десетина дни по-късно от двор на къща отнел паркиран мотопед с оставени в коша му вещи, който още на другия ден продал на уличен търговец. Инкриминираните чужди вещи са на обща стойност над 400 лева.

19-годишният подсъдим има предходна съдимост. Към момента причинените от деянието имуществени вреди са възстановени на пострадалите собственици.

Делото бе решено по силата на постигнато между страните и одобрено от съда споразумение. Районният съд във Варна му наложи наказание от една година пробация, при две пробационни мерки – задължителна регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично, както и провеждане на периодични срещи с пробационен служител за същия срок.

Съдебният акт е окончателен.

 

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен