Руснак, обявен за международно издирване, остава под стража във Варна

Крими

24-11-2021, 18:12

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Съдът не уважи искането му за по-лека мярка

Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на руски гражданин срещу задържането му под стража, съобщават от пресцентъра на съдебната институция. Съдебните власти в Санкт Петербург са поискали ареста и екстрадицията на Владимир Б. Ленинският районен съд през 2017 г. е постановил задържане на обвиняемия под стража.

Чуждият гражданин е бил задържан през октомври във Варна при проверка на документите. Установено е, че е бил обявен за международно издирване с червен бюлетин на Интерпол – Москва. От документа става ясно, че заедно с още няколко души той е участвал с користни подбуди в незаконното отнемане, прехвърляне на права за ползване и продажба на чуждо имущество.

Престъплението, за което Руската федерация го издирва, се квалифицира по българския Наказателен кодекс като измама.

Пред Апелативния съд адвокатът на Владимир каза, че той е бил привлечен като обвиняем в негово отсъствие и не се е укривал. 58-годишният мъж поиска по-лека мярка за неотклонение. Обясни, че живее у нас повече от 2 години.

Настоящият съдебен състав изрично отбеляза, че пред първоинстанционния Варненски окръжен съд руският гражданин е изразил съгласие за доброволно предаване. Втората инстанция не намери доказателства, потвърждаващи твърденията, че жената, с която издирваното лице живее на семейни начала, има сключен договор за наем на жилище, в което двамата са трайно установени.

Въззивният съд потвърди определението на Окръжен съд – Варна, с което руският гражданин Влавимир Б. е бил задържан под стража.

Съдебният акт на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия