Условни присъди за петима нелегални мигранти, задържани край Шумен

Крими

24-11-2021, 13:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

До края на днешния ден предстои да бъдат приключени още пет бързи полицейски производства за същото нарушение

Районна прокуратура - Шумен приключи работа по нови пет бързи полицейски производства по чл. 279, ал. 1 от НК. Те са започнати на 22 ноември 2021 година, когато група от петима млади мъже, преминали без разрешение границата на Република България, била задържана на около 20 км от областния град.

Групата била от трима пълнолетни и двама непълнолетни мъже, всички без документи за самоличност. Те твърдели, че идват от Афганистан и са преминали през държавната границата между Република Турция и Република България на неизвестно за тях място.

Пълнолетните мъже са осъдени на по една година „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието им е отложено с 3 години изпитателен срок. Те трябва да заплатят и глоба в размер на 200 лева. Непълнолетните са осъдени на по шест месеца „лишаване от свобода“, като изтърпяването на наказанието е отложено с 2 години изпитателен срок и към него е добавено обществено порицание.

Одобрените от Районен съд – Шумен споразумения не подлежат на обжалване и са приведени в изпълнение.

До края на днешния ден предстои да бъдат приключени още пет бързи полицейски производства срещу други петима мъже, задържани на 23 ноември на изхода на Шумен. Те също са привлечени към наказателна отговорност за нерегламентирано преминаване на държавната граница на Р България – престъпление по чл. по чл. 279, ал. 1 от НК. И в този случай се касае за група от пълнолетни и непълнолетни лица от мъжки пол, без документи за самоличност, които твърдят, че са от Афганистан. Те са преминали през гръцко – българската граница на неустановено място и са били оставени край Шумен.

За периода 12 – 24 ноември 2021 година Районна прокуратура – Шумен е постигнала бързи осъдителни присъди в общо 70 случая на нелегално преминаване през държавната граница.Снимка на Деня

МВнР: Сънародниците ни в Европа и Турция вече могат да гласуват, приключи вотът в Нова Зеландия