Пожарът в Дома за възрастни хора в село Рояк е причинен от късо съединение

Крими

24-11-2021, 10:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пожарът в Дома за възрастни хора в село Рояк, където при пожар 9 души загубиха живота си, е причинен от късо съединение. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Милена Мазурик, управителя на дома.

"Първоначалната версия за неизправен бойлер не се потвърди, така че се е случило нещо в подпокривното пространство. Вчера аз лично присъствах на подробния оглед, обясни управителят на дома.

Домът за стари хора в село Рояк все още няма издаден лиценз за социалната услуга, но е подадено заявление.

Вече повече от денонощие оцелелите от пожара са настанени в общинския спортен комплекс в село Аспарухово. По думите на управителя на дома на новото място се полагат необходимите грижи за възрастните хора.

Оцелелите на този етап са в добро здравословно състояние. „Организирахме екип от 12 социални работници, които посетиха общинския комплекс, в който те бяха настанени. Бяха изготвени индивидуални оценки за всеки от тях. Социалните работници разговаряха поотделно с всеки от възрастните хора, така че да определят какъв статус имат те и да се прецени къде, какви възможности има да бъдат настанени”, каза Димитричка Кънева от Регионалната дирекция „Социално подпомагане”-Варна.

„Девет от лицата могат да бъдат настанени в дом за стари хора във Варна, петима могат да бъдат настанени в Дома за лица с физически увреждания в Бяла. Разговаряхме с кмета на Дългопол. Той увери, че хората могат да останат в общинския хотел, докато се намери алтернатива за останалите хора”, добави тя.