Вече пет години Варна си има Президент

Животът

20-11-2021, 13:00

Снимка:

Снимка: Зоологическа градина Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Любимецът на големи и малки е роден на 20 ноември

Красавецът на Варненския Зоопарк, ламата Президент, навършва пет години днес - 20 ноември.

Той от малък е любимец на децата, разказва пред Радио Варна зооинженерът във Варненската зоологическа градина Георги Тодоров, който е най-близкият човек до Президент. Пристига във Варна едва на 5 месеца, а екипът на Зоопарка се грижи за него в близък контакт. Дори като бебе, Президент бе в контактната зона, където много хора го обгрижваха, радваха му се, обръщаха се към него по име, разказва още Тодоров и добавя, че и до днес ламата веднага идва ако я повикаш по име. Предполагам, че ако държавният ни глава дойде в Зоопарка и ако някой извика "Президент" - ламата ще се обърне първа, отбелязва с усмивка Георги Тодоров.

За съжаление ламата-любимец на малки и големи бързо порасна, натежал е, станал е и по-агресивен, разказва още зооинженерът. Това се дължи на характера на майка му. Той е кръстоска между лама и алпака. Алпаките са по-кротки, докато ламите са по-своенравни и доста плюят. За съжаление Президент прилича на майка си, която е лама, стана по-грубичък и затова го преместихме от контактна зона. В момента е заедно в една клетка с женска лама. За съжаление женската лама не му се радва особено и все още нямат поколение. "Имаме семейна драма", разказа Тодоров. "Президент е доста активен и нападателен, докато женската лама само го плюе и не го допуска до себе си. Имаме планове да сменим партньорката на Президент, която е и доста по-възрастна от него. Възможно е и това да е причината да няма интерес към настойчивия Президент. Насочили сме се към алпака за него, защото са по-спокойни и кротки", разкрива подробности Тодоров.

Президент бил решителен, уверен, силен, но и много лаком, споделя човекът, който се грижи отблизо за него. Той е като един истински приказен герой, всички много го харесват. Беше атракцията на Зоопарка докато беше в контактната зона.

Подробности за вида алпака, разкриват от екипа на Варненската зоологическа градина на официалната си страница в социалните мрежи: 

Животното алпака е домашно чифтокопитно, което се отглежда в планинската верига Анди на височина от 3500 до 5000 метра, в границите на държавите Перу, Еквадор, Чили, Аржентина и Боливия.

То е тревопасно животно, което се храни само с растителност. Яде предимно трева, но към храненето се включват и листа на дървета, кора, или стъбла. Както и другите преживни животни, алпаката има трикамерен стомах, за да може ефективно да усвои грубата храна.
Това животно се отличава с меко и дълго руно, което не задържа вода. Алпаката е ценена заради качествата на вълната, която дава. Тя е по-лека от тази на овцата и има 24 естествени нюанса.

Дрехите от вълна на алпака са лъскави, меки, на допир са като коприна. Вълната алпака осигурява повече топлина от обикновената вълна и е хипоалергенна. Предимствата на вълната от алпака се откриват в преждите смес.

Те струват 3-4 пъти повече от обикновената вълна. Животните се стрижат напролет, за да изкарат лесно летните горещини и за да се събере ценната вълна.

Освен като ценно домашно животно, алпаката може да бъде определена и като странно, сладко и смешно животно, което напомня плюшена играчка.

Ще го представим по-добре с помощта на 10 любопитни факта за алпаката:

1. Алпаката е домашно животно от около 6000 години. Индианците в Перу първи я одомашават.

2. Доскоро алпаката е класифицирана погрешно към рода на ламите, но през 2001 година след ДНК анализ е установено, че тя произлиза от викунята, а не от ламата. Така алпаката се премества, от семейството Lama pacos на Vicugna pacos.

3. Има две породи алпака - едните са с пухкава козина и приличат на плюшени играчки, а другите са с дълга гъста козина.

4. Животното достига до 1 метър височина и тежи около 70 килограма.

5. Алпаката е много социално животно. Отличава се с любопитен нрав и много нежен характер, тя е очарователно и послушно създание, много адаптивно. Затова алпаката е подходяща за домашен любимец, ако се обучи добре.

6. Когато е в опасност, алпака плюе другите себеподобни, или ако се конкурира за храна. Ако бъде злоупотребено с търпението на животното, то може да плюе по хората, или да хапе.

7. В горната част на устата си алпаката няма зъби. Това я прави да изглежда като повредена.

8. Алпаката се размножава веднъж годишно, като женската ражда едно потомство след бременност от 242 до 345 дни.

9. Алпаката издава интересни и несвойствени звуци. Вика, когато е в опасност, или е развълнувана. По време на борба мъжките крещят, като виковете им наподобяват войнствените крясъци на птиците.

10. През последните години това домашно животно, екзотично за Европа, се отглежда в Германия, Холандия и други страни.