10-годишен юбилей празнува Арт галерия Тереза Зиковска

Варна Лайф

17-11-2021, 17:48

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Годишнината ще бъде отбелязана със сборна експозиция от живопис и скулптура

10-годишен юбилей празнува кокетната галерия на Тереза Зиковска, която е разположена в центъра на Варна. Годишнината ще бъде отбелязана с любопитна сборна експозиция от живопис и скулптура, в която се включват творци - приятели на галерията.

"Ще ви очакваме, за да празнуваме заедно и да споделим любовта си към изкуството на 18 ноември, четвъртък, между 16:00 и 20:00 ч., с официално представяне на изложбата в 18:00 ч. в Арт галерия Тереза Зиковска на ул. Воден 25. Ще се насладите на творбите на Василка Монева, Десислава Минчева, Мариана Маринова, Мими Добрева, Веско Велев, Веселин Начев, Вихрони Попнеделев, Греди Асса, Ивайло Мирчев, Кирил Матеев, Михаил Лалов, Николай Янакиев, Георги Миленков", обръщат се от Арт Галерия Тереза Зиковска към почитателите на изкуството.

Ето какво споделя Пламена Димитрова-Рачева за юбилейната експозиция:

"Да откриеш артистичното си пространство не само за своето изкуство, но и за изкуството на други български художници, това означава, че можеш да цениш и популяризираш творческите постижения на талантливите си колеги и не се колебаеш да се съизмерваш с тях. Това означава също, че твърдо стоиш на пътя на новите идеите, които предават перспектива и определят новите културни ценности.

Това прави художничката Тереза Зиковска, когато създава галерията на свое име преди 10 години. Тя създава едно ново пространство за култура, като ново духовно пространство за живот на изкуството и го обгрижва посредством организацията и представянето на различни изложби, камерни концерти, музикални и литературни събития.

За своя рожден ден, Галерията представя изложба на 12. от най-известните съвременни художници у нас, с което по най-добър начин показва една от най-важните мисии на галерийната работа – селекциониране, представяне и популяризиране на изкуство с високи естетически и художествени качества. Така галерията „Тереза Зиковска“ се наложи като посредник между творците и ценителите на изкуството във Варна. С енергията на Тереза, започна да функционира като културна институция която изпълнява проекти по естетизацията на градското пространство, популяризира на изкуството чрез печатни издания, медийно представя изкуството на различни художници, работи и със школа за живопис с деца. Всичко това, очерта един широк спектър на публична дейност, която безспорно служи за обогатяване палитрата на културния живот във Варна.

Идеята на юбилейната изложба е, да се покажат в една представителна извадка произведения на автори, които са намерили в галерията, не само място за представяне на своето изкуство, но и път да достигнат до ценителите на изкуството. В изложбата са включени живопис и малка пластика. Това са произведения, които са с камерен характер приковаващи с финеса и с емоционално си въздействие, предполагащи близък и вълнуващ контакт. Сред тях са пейзажите на проф. Десислава Минчева белязани с космично спокойствие и с магичната красота на „Вода и светлина“. Тук са величествените панорами с планинските върхове на Родопите, потънали в меланхолично монохромие на проф. Гради Асса и абстрактната безпредметност на носените сякаш във въздуха платна на Николай Янакиев, в които се срещат „Малката принцеса“, „Модел“-а и литналото „Хвърчило“.

Като в един романтичен свят, минаваме визуално по алеите с „Магнолии“ потънали в сумрачна светлина на градините на Мими Добрева, прехласваме се пред натурното богатство на „Интериора с птици“ на Василка Монева, търсим образи в цветната мозаечна структура на „Градски пейзаж“ на проф. Вихрони Попнеделев.

Природата като носител на явления-феномени ни се разкрива в картините „Пикник“ и „Отражение“ на Марияна Маринова. Един рядък образец за ранното творчество на проф. Ивайло Мирчев е „Портрет на момиче“, талантлива творба с изящна рисунка и фини живописни преходи в приглушената си цветност. Абстрактните платна „Динамични фигури“ на Веско Велев са наситени с енергия и ярка цветност в стила на геометричната абстракция. Изграден майсторски, артистично на принципа на цветната комбинаторика, триптиха „Трепет“ на Михаил Лалов създава усещането за скритата музика на цветовете.

Акцент в изложбата е картината на Веселин Начев – „Плувец“. Тя е част от една голяма серия живописни платна на художника, в която се усеща силата на таланта му и стилът му отличаващ се с наситена вътрешна емоция при пластичното и колоритно изграждане на сюжета със смели композиционни решения и свободно движение в изобразителното пространство.

Изтъкнатият майстор на скулптурата Кирил Матеев е представен в изложбата с три малки пластики от бронз, в които вечните теми - исторически и библейски респектират съдържателно, но и с изключителното си пластично тълкувание отличаващо се със сложно изградена композиция, изящество на детайли и умело фигурално структуриране.

Избраното изкуство в една духовно обединена колекция, с която да се отбележи празника на Галерия „Тереза Зиковска“ – Варна, с прекрасните си образци на живописта и пластиката, заслужава да бъде разгледано, преживяно и оценено".