Конденз по прозорците и как да се справим с проблема – препоръки от G Fenster

Новините

16-11-2021, 17:47

Снимка:

G Fenster

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Кондензът по прозорците в жилището може да се превърне в сериозен проблем, ако е в по-големи количества. Той може да доведе до поява на мухъл и да причинява щети, налагащи ежегодни ремонти. Какво представлява и как да се отървем от него?

Какво представлява конденза и защо се образува по прозорците

Кондензирането е естествен процес, който има и своето логично обяснение. Той представлява втечняване на влагата от въздуха след неговото охлаждане. Тоест, водата при по-студените участъци преминава от газообразно (пара) в течно състояние (капки вода). Кондензът по прозорците обикновено се наблюдава през зимните и студени месеци, когато температурата в помещението е по-висока, а въздуха е наситен с влага. Стъклото на дограмата съответно е студена зона и при контакт с него се образуват капчици вода.

По-често той се образува около краищата на стъклопакета, защото по тези места топлоизолацията е слаба. При съвременните прозорци се използват дистанционери, отделящи едно от друго стъклата в стъклопакета. Именно поради слабите им топлоизолационни способности, особено ако ги сравняваме с въздуха, се образуват и водните капчици.

Има значение и видът на употребяваната дограма, както и нейното качество на изработката. Сред алуминиевата, ПВЦ и дървената, последната образува най-малко конденз, а алуминиевата, въпреки предимствата си, най-много. В този случай често се натрупва вода и във вътрешността на профилите, за което са предвидени специалните дупки за отвеждане на течността навън.

Няколко съвета как да се отървем от него

Кондензът представлява влага, чието застояване създава отлични условия за развитие на мухъл и плесен. В случай че образувалата се вода е прекалено много, тя започва да се стича надолу и може да причини щети като падане на мазилката, шпакловката по стената и т.н. Препоръчителна е употребата на перваз под прозореца за по-лесно избърсване и изолиране на водата от стената. Против този досаден проблем от G-Fenster съветват:

- постарайте се да намалите влажността на въздуха — не сушете дрехите си в помещението, уверете се, че липсват водни пари;

- проветрявайте — от 2 до 10 минути дневно е напълно достатъчно особено ако успеете да предизвикате краткотрайно течение;

- смяна на стъклопакета със същата дебелина и поставяне на такъв с PVC дистанционери;

- направете външна изолация — намалява се топлопроводимостта през стените и съответно това е допълнителен фактор, значително намаляващ ефекта на образуване на конденз по стъклата.

На пазара днес има множество различни размери и цени на отделните споменати по-горе видове дограми, така че ако сте решили да смените прозорците си с по-качествени, сега е моментът.