Дебютна самостоятелна изложба "Посоки" представя младият художник Борис Цанков

Варна Лайф

15-11-2021, 12:23

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Експозицията ще бъде открита в Художествения музей "Георги Велчев" на 17 ноември

На 17 ноември в Зала „Ателие Георги Велчев“ на Художествения музей „Георги Велчев“ се открива първата самостоятелна изложба на Борис Цанков - млад артист, който от няколко години успешно се включва в колективни експозиции в галерии в морския град.

“Посоки” е избрал за мото на своята изложба художникът и е обединил под него платна живопис - натюрморт, морски пейзаж, абстрактни композиции.

Борис Цанков е едно от най-младите имена, които излизат на артистичната сцена у нас. Роден е във Варна през 2000 г. Син на утвърдения варненски художник Цанко Цанков, той от малък избира рисуването като свое поле на изява. Сега Борис е трети курс студент в Националната художествена академия в София, където учи сценография. Бащата Цанко Цанков споделя, че сценографията и при двамата е семеен избор, защото дава свобода и широта на културата, развива отношението към текста и пространството. Признава, че Борис от дете има богато живописно усещане, сериозен е в обучението си, а и сега продължава да школува в ателието на баща си и да експериментира с различни техники, фактури и стилове. Плод на тези експерименти е изложбата “Посоки”.

“За мен още от малък текстът винаги е бил в основата - казва Борис Цанков. - Интересувал съм се от него и от рисуването, а сценографията ги обединява и на мен това ми допада, помага ми да достигна до разнообразни изразни средства в живописта си. В изложбата съм включил натюрморти в по-реалистична посока, пейзажи в по-абстрактна, а също и експресионизъм, кубизъм и чисти абстракции. Има и четири морски пейзажа. Търсенията ми са в много посоки, не се ограничавам, с времето моите предпочитания ще се изяснят, но сега благодарение на сценографията и изследването на различни теми мога да си позволя да задълбавам в разнородни стилове. В началото тръгнах с реализъм, постепенно установих, че абстракционизмът също много ми влияе, но не виждам защо да не ги комбинирам. Човек не трябва да се ограничава, а да следва порива си и да изкара това, което напира вътре в него. За мен това е основата на нещата.”
Досега Борис Цанков се е представял в колективни изложби във варненски галерии:
2021 г. - „Св. Лука“ – Градска художествена галерия - Варна
2021 г. – „Хартията“ – галерия „Графит“, Варна
2020 г. – сборна изложба „Пролет“ – Градска художествена галерия - Варна
2020 г. – „Лятно варненско“ – арт галерия „Ларго“, Варна
2018 г. – „От ателието“ – художествен музей „Георги Велчев“, Варна

Изложбата на Борис Цанков ще представи Боян Боев, уредник в музея “Георги Велчев”.

Откриването на експозицията “Посоки” ще бъде пред Изложбена зала "Ателие Георги Велчев" на 17 ноември от 18 ч. при спазване на всички противоепидемични мерки.

Изложбата на Борис Цанков ще е отворена за посещения до 12 декември 2021 г. в Художествения музей „Георги Велчев“ на ул. “Радко Димитриев” 8.