Училището в село Михалич получи над 2 500 книги от дарители

Мисия Варна

12-11-2021, 11:24

Снимка:

Снимка: ОУ Васил Левски - село Михалич

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен децата и възрастните жители ще могат да заемат книги от училищната библиотека

Над 2 500 книги получи Обединеното училище „Васил Левски” в село Михалич, община Вълчи дол, след като директорката на училището Антония Пенчева отправи апел чрез Радио Варна към хора, които могат да дарят книги за училищната библиотека. Нейна отдавнашна мечта е да създаде училищна библиотека с богат фонд за децата от предучилищна възраст до 10 клас.

141 деца от 6 села се обучават в учебното заведение. Всички са от ромски произход и учителите непрекъснато държат връзка с родителите, за да посещават децата редовно учебни занятия. Четенето на книги е много важно за подрастващите, разказа Антония Пенчева.

Днес нейната мечта е реалност и на апела й са се отзовали много хора предимно от Варненска област. Най-ценни са запазените издания на българските класици, има художествена и детска литература. В момента книгите се описват, за да бъдат въведени в библиотеката и се изработват специални етажерки, на които да бъдат подредени. Освен децата и възрастните жители ще могат да заемат книги от училищната библиотека, допълни Пенчева.

В момента в училището още не могат да повярват, че са събрали толкова много книги и продължават да получават, разказа още директорката Антония Пенчева. Тя призовава всички, които са подготвили книги за дарение, да ги пренасочат към други училищни или читалищни библиотеки по селата, където нуждата е най-голяма и благодари на дарителите.