Започнало е възстановяването на пясъчната ивица на плаж Журналист

Мисия Варна

11-11-2021, 18:06

Снимка:

Снимка: БНТ

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

От Института по океанология – Варна ще извършват последващ мониторинг

Във връзка с отправено журналистическо запитване за практическото изчезване на морски плаж „Чайка-юг“ /т.н. морски плаж „Журналист“/ в резултат на съвместните усилия и институционален натиск  изградената през месец март 2021 г. пясъкозадържаща структура - насип в северната част на морски плаж „Чайка – юг“, която в голяма степен влияе върху прекъсването на надлъжния брегови седиментен поток към морски плаж „Чайка – юг“ и неговото практическо изчезване е частично премахната, съобщават от областната управа във Варна.

В акцията са участвали представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Областна администрация Варна, Басейнова дирекция „Черноморски район“, Община Варна, „Геозащита“ ЕООД, Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Варна, Института по океанология. 

При извършен оглед на 11.11.2021г. от сезираните институции е установено, че пясъчната ивица на морския плаж е започнала да се възстановява. За да бъде установено дали пясъкозадържащата структура е напълно премахната, от Института по океанология – Варна ще извършват последващ мониторинг и ще предоставят становището си.