Малко варненци проявяват интерес към пробното машинно гласуване

Новините

10-11-2021, 19:16

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Пред машината на открито, позиционирана пред ФКЦ, не се е спрял никой и след вчерашното влошаване на времето е била прибрана

Десетина човека на ден опитват пробното гласуване на тестовата машина във фоайето на кметство „Одесос” във Варна. Част от тях са хора дошли по работа в районната администрация и се възползват от възможността, а други, обикновено възрастни граждани, които до момента не са гласували машинно идват да се обучат. Това съобщи за Радио Варна Милен Колев, главен експерт „Информационни технологии” в район „Одесос”.

30 тестови машини за гласуване бяха доставени в Районната избирателна комисия във Варна. 10 от тях са във Варна, останалите са разпределени в 11-те общини на областта.

Към машината на открито, позиционирана пред ФКЦ не е имало никакъв интерес от страна на минувачите и след вчерашното влошаване на времето е била прибрана, информира председателят на РИК Велин Жеков.

Машини за тестово гласуване има във всички райони администрации, включително и в сградата на община Варна.

Машината за пробно гласуване в кметство Приморски обаче вчера се е развалила, а аварията не е била отстаренена до днес по обед. По този повод възрастен мъж, който беше дошъл да пробва как ще се случва вота 2 в 1 коментира пред Радио Варна: "Сега трябва да се гласува по-сложно, с две бюлетини, не мога да се излагам пред комисията. Ще проверя и ще дойда пак, но аз имам време и възможност".

Възможността за пробно гласуване в районните кметства остава до събота включително, но тогава в районните администрации ще е доста натоварено, защото по график през целия ден на членовете на СИК ще се раздават изборните книжа и материали.

Има, обаче и още една, много удобна възможност – това е симулаторът за машинно гласуване в интернет старницата на Централната избирателна комисия (ЦИК).