ДДС за рибата да бъде намален на 9 процента, настояват от Асоциацията БГ ФИШ

Животът

10-11-2021, 11:39

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Данък добавена стойност за рибата и рибните продукти да бъде намален на 9 процента, като мярка за преодоляване на икономическата криза, причинена от коронавируса. За това настояват от Асоциацията на производителите на рибни продукти „БГ ФИШ“. Според нейния директор Йордан Господинов, по-ниската ставка на ДДС ще доведе до намаляване на сивия сектор в бранша и, в същото време, ще донесе повече приходи в бюджета.

„Сивият сектор е сериозен проблем за бизнеса. Това може да се докаже със статистиката за броя на корабите, които ловят риба и корабите, които декларират количества риба. В България има 1840 риболовни съда, от които само 53 са в нашата асоциация. С тези 53 съда стоварваме официално 50 процента от рибата. Къде са останалата риба и другите кораби?! Същото е и при фермите. В „БГ ФИШ“ има 17 ферми, а в страната са регистрирани 780 ферми. Ние произвеждаме близо 36 процента от аквакултурите у нас. Останалите ферми какво произвеждат?! Те произвеждат риба, която е в сивата част на икономиката“, каза още Йордан Господинов.

Според него намаляването на ДДС ще изсветли част от бизнеса, защото собственици на фирми ще решат, че не си струва риска да продължат да работят в сивия сектор.

По повод очакването, че по-ниския данък ще доведе до повече приходи в бюджета, Йордан Господинов даде пример с Румъния. Там, преди намаляването на ДДС за рибата, приходите от този налог са били 4 милиарда леи. На третия месец след въвеждането на по-ниския данък, приходите са се увеличили на 6,5 милиарда леи.