Във всеки университет да има пунктове за ваксинация и тестване искат студенти

Новините

08-11-2021, 21:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта е възстановяване на присъственото обучение

Националното представителство на студентските съвети /НПСС/ настоява всяко висше училище да разполага с пунктове за ваксинация и тестване с антигенен и PCR тест. Целта е възстановяване на присъственото обучение. Писмо с искането е изпратено до три министерства - на образованието, на здравеопазването и на финансите, както и до Съвета на ректорите на висшите училища в България, съобщи за Радио Варна председателят на НПСС Даниел Парушев.

Медицинският университет във Варна застава изцяло зад исканията на студентите, съобщи ректорът проф. Валентин Игнатов. Ректорът на Техническия университет проф. Венцислав Вълчев очаква резултатите от анкетата сред трите хиляди студенти редовно обучение, за да стане ясно какъв процент от тях са готови да се тестват. За бъдещите инженери лабораторните упражнения са от изключителна важност и е нужно да се провеждат присъствено:

"Ако анкетата покаже висок процент от студенти, които искат да се тестват, плюс онези, които имат зелен сертификат, то тогава можем да преминем към тестване в двора на университета и да преминем към присъствено обучение, но само за упражнения. Ако процентът е около 50 или надолу, това поставя преподавателите в изключително трудна ситуация, тъй като трябва да водим веднъж присъствено, веднъж онлайн. Ще се разбърка графикът и на преподавателите, и на студентите. Иначе университетът би могъл да заплати тестовете за една - две седмици."

Икономически университет-Варна би могъл да плаща тестовете за период от един или два месеца, пресмята ректорът проф. Евгени Станимиров. В момента тече проучване сред администрация, студенти, редовни и хонорувани преподаватели дали са преболедували, имат ли цифров сертификат от завършен ваксинационен курс и как се отнасят към възстановяване на присъственото обучение. Според проф. Станимиров дори 10-15 % да останат извън възможността да ползват условията на "зелен сертификат" това би било проблем. Очаква се резултатите от анкетата да са готови до края на седмицата.